tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Motstridiga uppgifter om svenska klimatutsläpp

Publicerad: 5 maj 2017, 09:57

Är de svenska klimatutsläppen oförändrade eller har de ökat? Det beror på om man frågar Naturvårdsverket eller Statistiska Centralbyrån.

Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

Idag redovisas SCBs Miljöräkenskaper för det sista kvartalet 2016. I ett pressmeddelande meddelar statistikmyndigheten att de svenska utsläppen ökar för fjärde kvartalet i rad, något som beskrivs som ett trendbrott. Men den som går in på Naturvårdsverkets hemsida kan läsa att de svenska utsläppen är oförändrade jämfört med 2015. Aktuell Hållbarhet ringde upp Johannes Morfeldt, klimatanalytiker på Naturvårdsverket, för att höra vad det här beror på.
– SCBs siffror har ett annat syfte och en annan indelning än Naturvårdsverkets. Grundunderlaget är detsamma men SCBs miljövetenskap räknar in utsläpp från svenska aktörer utomlands och den internationella bunkringen, där främst sjöfart, men även flyg, tankar i Sverige. Naturvårdsverket följer de internationella riktlinjerna för hur man definierar den nationella totalen och det är de riktlinjerna som relaterar till klimatmålen inom FN, EU och nationellt, säger Johannes Morfeldt.

Enligt Naturvårdsverkets sätt att räkna uppskattas 2016 års utsläpp till 53,6 miljoner ton koldioxidekvivalenter, något som innebär att utsläppen är i stort sett oförändrade jämfört med 2015. Enligt SCBs siffror uppgick de svenska utsläppen till 62,9 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Det motsvarar en ökning med 1,7 procent jämfört med 2015. Både Naturvårdsverket och SCB konstaterar att industrin ökat sina utsläpp medan hushållens utsläpp minskat, främst beroende på att många gått över till bilar som helt eller delvis drivs på biobränslen.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev