Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

MP: Bilåkarna ska ta bussen i storstäderna

Publicerad: 29 maj 2012, 06:49

För att minska bilåkandet och öka kollektivresandet vill Miljöpartiet försämra reseavdragen, men bara för storstadsborna.


Ämnen i artikeln:

Åsa RomsonMiljöpartiet

De bilåkare som kör i storstadsområden med väl utbyggd kollektivtrafik ska få försämrade reseavdrag, tycker Miljöpartiet som röstade igenom ett beslut om att klimatskadliga subventioner ska fasas ut, rapporterar Ekot.
– Där vi har kollektivtrafik ska vi satsa på kollektivtrafik och då ska reseavdraget också gynna den typen av resor, därför att det också gynnar klimatet, säger Åsa Romson.

Andra klimatskadliga stöd som partiet vill ta bort är skattelättnader till tung industri och stöd till flygplatser. Men nu riktar Miljöpartiet in sig på reseavdragen, för dem som bor i storstadsområden. Många miljöpartister menar att ett slopat avdrag skulle drabba landsbygden alltför hårt, därför ser förslaget ut som det gör. Karin Svensson Smith, en av huvudförfattarna till Miljöpartiets nya klimatpolitik, säger till Ekot att hon anser att reseavdragen bör försvinna:
– På sikt måste de göra det, men alternativen för människor så att man slipper flytta till städerna måste bli bättre samtidigt.

Jesper Gunnarsson

Ämnen i artikeln:

Åsa RomsonMiljöpartiet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.