Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mp får mer makt i kommunerna

Publicerad: 23 november 2010, 09:12

Miljöpartiet gick framåt i valet och sitter nu med i den styrande majoriteten i nästan en tredjedel av Sveriges kommuner. Samtidigt visar opinionsundersökningar att De gröna är Tysklands näst största parti just nu.


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietPolitik

Miljöpartiet (Mp) är med i styret i 91 svenska kommuner, jämfört med 54 under förra mandatperioden, uppger Ekot.
– Dels har Miljöpartiet gått framåt, procentuellt, i kommunalvalet. Sedan är ju Miljöpartiet ett parti som redan tidigare ibland har ingått i borgerliga styren och ibland i vänsterstyren. Då har man varit de varit en attraktiv styrespartner för bägge blocken, säger Bo Per Larsson på Sveriges kommuner och landsting (SKL) till Ekot.

I 54 procent av de kommuner där Mp är med och styr gör man det tillsammans med vänstersidan i rödgröna koalitioner, men det finns också ett flertal blågröna samarbeten. 34 procent av de 91 kommunerna styrs av blågröna koalitioner och 12 procent av blocköverskridande, enligt SKL.
I ett flertal kommuner är det fortfarande oklart hur styret kommer att se ut.

I Tyskland tros missnöjet med förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska regering ligga bakom De grönas rekordnoteringar i opnionsmätningarna. Just nu pekar flera undersökningar på att partiet har gått om Socialdemokraterna och därmed blivit landets näst största parti, uppger Ekot. Om det vore val i dag skulle De gröna kunna bli det största partiet i en regeringskoalition med Socialdemokraterna.

De gröna ser i dag ut att ha god chans i nästa års val i sex av Tysklands 16 delstater. I två av dem kan man till och med bli störst. Den ena är Berlin, den andra mer överraskande Baden Würtemberg som är ett centrum för bilindustrin. Ett grönt styre i delstaten som är Mercedes och Porsches hem vore enligt Ekot en stor överraskning.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

MiljöpartietPolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.