tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

MP: Greta riskerar att behöva demonstrera länge till

Publicerad: 30 juni 2019, 18:50

Foto: Foto Greta Thunberg: Anders Hellberg. Foto Lorentz Tovatt: Tomas Melin

Greta Thunberg fortsätter att strejka utanför riksdagen. Aktuell Hållbarhet frågade Miljöpartiets klimatpolitiska talesperson, Lorentz Tovatt, hur länge hon ska behöva sitta där.


Greta Thunberg säger att hon tänker fortsätta demonstrera utanför riksdagen varje fredag tills svensk klimatpolitik ligger i linje med Parisavtalet. Hur länge kommer hon att behöva sitta där?
– Idag går klimatpolitiken alldeles för långsamt framåt, både i Sverige och i resten av världen. Greta riskerar att behöva demonstrera länge till. Enligt Parisavtalet ska utsläppen nå en maxnivå ”snarast”, för att sedan minska mycket snabbt fram till 2050. Den utvecklingen ser vi inte idag. Miljöpartiet kommer göra allt vi kan för att klara nödläget för klimatet. Januariavtalet har med flera viktiga steg för ett fossilfritt samhälle, men vi vill betydligt längre än så. Det är nödvändigt att besluten fattas nu, eftersom det också tar tid innan besluten ger effekt i minskade utsläpp.

Anser du att den svenska klimatpolitiken ligger i linje med målen i Parisavtalet?
– Vid en internationell jämförelse ligger vi närmast. Men absolut inte tillräckligt, så vi behöver höja ambitionsnivån ytterligare.

Vad krävs för att Svensk klimatpolitik ska ligga i linje med målen i Parisavtalet?
– Vi behöver fasa ut alla subventioner för fossil energi. Vi behöver sätta upp ett slutdatum för alla fossila bränslen. Transporterna måste ställas om mycket snabbare än idag. Klimatmålen behöver överordnas andra mål och vara styrande för alla beslut om ny infrastruktur och investeringar. Ekonomin behöver ställas om i grunden, från en slit och släng-modell till en helt cirkulär ekonomi. Vi behöver ett helt nytt mål för att minska utsläppen från konsumtion.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev