Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

MP i Stockholm och Uppsala: Så minskar vi plasten

Publicerad: 20 Augusti 2018, 11:10

Inför ett stopp för plastförpackningar som inte går att återvinna med dagens teknik, menar Miljöpartiet i Stockholm och Uppsala.

Foto: Syda Productions

PLAST Nyckeln till att minska plasten i samhället är utvecklingen av nya förpackningar. Det menar Miljöpartiet i Stockholm och Uppsala som jobbar gemensamt för att minska plastens miljöpåverkan.


Vi är många som har börjat fundera över vår stora plastanvändning och de problem som den medför. Nedstämda semesterfirare rapporterar om plastskräp på stränderna och i vattnet. Fler och fler tackar nej till plastpåsen i affären och börjar fundera på mängden plast som de bär till återvinningen varje vecka.

Plasten har många fördelar som material men den medför också en stor miljöbelastning. Den har lång hållbarhet vilket gör att det tar lång tid innan den försvinner och plast hamnar därför i naturen och i djuren. Fiskarna äter mikroplaster som om de vore plankton och valar har svultit ihjäl på grund av att de fått i sig stora mängder plast.

Lejonparten av den plast som finns i förpackningar, byggmaterial och förbrukningsmaterial är tillverkad av fossil olja. Klimatutsläppen från förbränning av plast i Uppsala är i samma storleksordning som klimatutsläppen från privatbilar i kommunens geografiska område. I Stockholm har vi fattat beslut om att sortera ut plasten från vårt avfall för att minska fossila utsläpp från vårt fjärrvärmesystem. Men vad gör vi sedan med den utsorterade plasten om den blir för svår att återvinna?

I Uppsala och Stockholm har vi inlett jakten för att minska plasten och vi tror att nyckeln är utvecklingen av nya förpackningar. Men de plastförpackningar som är svåra att ersätta måste tillverkas av plast som är återvinningsbar. Idag är till exempel svart hårdplast svår att återvinna medan klar plast mycket lättare blir en ny produkt. Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI), det företag som ansvarar för insamling och återvinning, uppmanar oss politiker att upplysa konsumenterna att ställa krav i sin affär – men vi vill istället rikta kravet tillbaka till industrin och återvinningsföretagen – sätt stopp för förpackningar som inte går att återvinna med dagens teknik!

Återvinningen måste också bli bättre. Därför har regeringen nu beslutat om tuffare krav på FTI där fastighets- och kvartersnära insamling blir ny huvudregel, något vi välkomnar.

Som politiker i Stockholm och Uppsala arbetar vi redan på bred front för att minska våra invånares ekologiska fotavtryck. Detta är våra förslag på hur vi vill ha hjälp med att minska plastens miljö- och klimatpåverkan. Förslagen skulle kunna möjliggöra ett stort kliv mot en mer resurseffektiv och klimatsmart framtid.

• Nedskräpning måste minska. Vi uppmanar handeln och livsmedelsföretagen att i sin produktutveckling tänka in användningen och hur kunden ska återvinna förpackningen. Utökade pantsystem tror vi kan vara en sådan lösning.

• Minska klimatutsläppen från plast. Vi uppmanar alla företag som producerar och använder plast att öka återvinningen av plast, ersätta plast med andra material eller ersätta oljan som plasten tillverkas av med fossilfria råvaror, gärna producerade i Sverige.

• Minska förbränningen av fossil plast. För att uppnå fossilfri uppvärmning och elproduktion måste fossil plast bort från våra energisystem. Därför uppmanar vi producenterna och återvinningsindustrierna att tillsammans med energiföretagen ta ett gemensamt initiativ för finansiering av ett innovativt industrikliv för återvinning av plast. Nu pratar vi inte om de blygsamma investeringar i 100-miljonersklassen som görs nu, utan mångmiljardinvesteringar.

• Satsa på återvinning genom politiska beslut. I en fortsatt grön regeringsmedverkan kommer vi i Miljöpartiet utveckla de initiativ som den nuvarande rödgröna regeringen tagit om ökad insamlingsgrad för förpackningar samt gå vidare med ett förbud för onödiga engångsmaterial.

Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd, Stockholms stad och Maria Gardfjell (MP), kommunalråd, riksdagskandidat Uppsala

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.