Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

MP kräver stopp för allt ålfiske

Publicerad: 26 november 2009, 09:52

Ålen är akut utrotningshotad, ändå har våra politiker inte lyckats hitta någon lösning. Nu kräver Miljöpartiets EU-parlamentariker Isabella Lövin ett internationellt totalstopp för ålfiske.


Ämnen i artikeln:

ÅlFiskeHav

Ålen är på väg att utrotas. Enligt många experter är det så illa att det redan är för sent för åtgärder. Nu höjs också kritiken mot myndigheternas hantering av frågan. Miljöpartiet kritiserade i veckan till exempel Fiskeriverket. Man menar att verkets lösning på problemet varit att enbart tillåta storskaligt fiske, något som enligt partiet kan liknas med att försöka släcka en eldsvåda med bensin.

Enligt
Artdatabanken har antalet glasålar som når kusterna minskat med 99 procent sedan 1975. Enligt Fiskeriverket dör också 100 000 ålar varje år i Sveriges vattenkraftverk. Kraftverken stänger också in ålynglen och hindrar dem från att att återvända till uppväxtområdet. Till detta kommer också alltså att Fiskeriverket konstant väljer att lämna dispenser till det svenska ålfisket.

Miljöpartiet vill att Sverige ska följa Irland och Norge, som redan insett problemets allvar och totalförbjudit ålfisket.
– Jag tycker att det är otroligt sorgligt att det har gått så här långt och det är också beklämmande och gör mig väldigt arg. I ett läge där forskarna enigt säger att det här är en art som är akut utrotningshotad ska man stoppa all kommersiell verksamhet, det vill säga fisket. Det är inte rimligt att man ska göra vinst på att döda och sälja akut utrotningshotade djur, säger Isabella Lövin till Kristianstadbladet.

I Kristianstadsbladet konstaterar Isabella Lövin också att vi om 10 till 50 år varken kommer att ha ålagillen eller ålafiskegubbar kvar då arten kommer att vara utdöd.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

ÅlFiskeHav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News