Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

MP och S överens om kärnkraften

Publicerad: 1 Oktober 2014, 08:12

Målet är ett 100 procent förnybart energisystem.


Under onsdagen stod det klart att Miljöpartiet och Socialdemokraterna kommit överens om energipolitiken. På MP:s hemsida framgår att de båda partierna enats om följande punkter:

- En energikommission för blocköverskridande samtal om energipolitiken ska tillsättas i syfte att skapa en långsiktigt hållbar energiöverenskommelse.
- Den nya regeringens ingång i dessa samtal ska vara att kärnkraften ska ersättas med förnybar energi och energieffektivisering.
- Den förnybara elproduktionen bör byggas ut ytterligare. Målet ska vara minst 30 TWh ny el från förnybara källor år 2020 och ett mål till år 2030 ska tas fram. Det teknikneutrala certifikatsystemet för förnybar elproduktion skall användas för detta syfte. Stöd till havsbaserad vindkraft och till solkraft behövs därutöver. Det ska vara enkelt och lönsamt att producera sin egen el.
- Kärnkraften ska bära en större andel av sina samhällsekonomiska kostnader. Säkerhetskraven ska skärpas och kärnavfallsavgiften höjas.
- Ett helhetsgrepp tas om Vattenfall och styrningen av bolaget i syfte att göra det ledande i omställningen av energisystemet mot en högre andel förnybar energi. Vattenfalls planer på att förbereda för byggandet av ny kärnkraft avbryts.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson är nöjd med överenskommelsen och säger till TT Nyhetsbyrån:

– Jag lovar det som står i vårt valmanifest, att under mandatperioden kommer flera kärnkraftreaktorer att stängas.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven säger följande till SVT:

– Vi går in i de här samtalen med vårt ingångsvärde som är 100 procent förnybart och att kärnkraften ska fasas ut. Nu vill vi sätta oss i samtal som ska gå i mål med en bred överenskommelse och vi redovisar våra ingångsvärden.

På Twitter diskuteras överenskommelsen för fullt. Till exempel Erik Brandsma, Energimyndighetens generaldirektör, skriver:

"Nu fokus på långsiktig energipolitik. Gamla reaktorer klarar inte nya säkerhetskrav och vidare invest inte lönsamt."

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.