Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

MP:s nya språkrör kräver besked om skogsbudgeten

Publicerad: 23 maj 2011, 08:37

Åsa Romson, som i helgen valdes till nytt språkrör för Miljöpartiet, vill nu ha svar från Andreas Carlgren om anslagen till skydd av den biologiska mångfalden i den svenska skogen. Bakgrunden är att Miljöaktuellt i april kunde avslöja att regeringen räknat fel på 161 miljoner kronor i skogsbudgeten.


Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenÅsa Romson

I torsdags lämnade Åsa Romson in en interpellationsfråga till miljöministern där hon kritiserar anslagsnivåerna för inköp av skyddsvärd skogsmark.

”Klart är att pengarna inte räcker för att skydda skogen i takt med avverkningarna av värdekärnor. Inför nästa år blir det ännu värre. Naturvårdsverket uppger i sitt budgetunderlag att det blir ökade kostnader för värderingsarbeten, gränsarbeten, fastighetsbildning och liknande till följd av överenskommelsen med Statens Fastighetsverk och överföringen av arealer från Sveaskog.”

Dessutom, menar Romson, är det oklart hur stort regeringens anslag till skogsskydd faktiskt är:

”Enligt en artikel i Svenska Dagbladet hävdade Carlgren att man i samband med budgetförhandlingen inom regeringen kommit överens om en omfördelning av medlen inom anslaget för biologisk mångfald. Anslaget för inköp av värdefull mark skulle enligt Carlgren öka från 580 till 770 miljoner kronor. Det har nu visat sig att ministerns påstående om en ökning av anslagen med 190 miljoner kronor inte stämde. Enligt en granskning av Miljöaktuellt var ökningen i själva verket endast 29 miljoner kronor. Som vi förstått medger nu regeringen att höjningen blev mindre än hälften så stor som utlovades inför valet.”

Sista datum för miljöministern att svara är 9 juni.

Miljöaktuellts granskning kan läsas här.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenÅsa Romson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.