måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

MP: Satsa 30 miljarder på klimatanpassning

Publicerad: 23 maj 2013, 06:53

Under de kommande 20 åren uppskattar Miljöpartiet att det behövs 30 miljarder kronor för att klimatsäkra de mest utsatta områdena.


– De behöver gå till att klimatsäkra bland annat avrinningen av Vänern och hela Göta älvsområdet som har pekats ut som det mest kritiska området. Men vi behöver också få igång insatser för avrinning från Mälaren och i Skåneregionen där klimatförändringarna kommer synas snabbast, säger Åsa Romson (Mp), till Sveriges Radio.

De här 30 miljarderna, varav staten ska stå för hälften, tänker sig Miljöpartiet ska användas till stora projekt som staten ska ta initiativ till men kommuner eller andra lokala aktörer ska vara med och betala.
Förslaget kom redan i partiets vårbudget men har nu lyfts fram och blivit lite mer konkret. Det handlar om att bygga om vägar, järnvägar, säkra och planera om städer för att undvika översvämningar när vattenflödena ökar. Romson betonar att det här kommer att leda till nya jobb.

– 30 miljarder i investeringar brukar i en kalkyl åtminstone generera 30 000 årsarbeten. Det är mycket anläggningsjobb eftersom det handlar om att säkra infrastruktur som vägar, järnvägar, städer, byggnader. Men också en ökad efterfrågan på kunskap från planläggare, från vattenexperter, från geologer inte minst. Det vi vet med klimatförändringarna, det är ju att de redan har påbörjats vilket innebär att vi i alla fall måste göra någonting under en 20-årsperiod, säger Åsa Romson till Sveriges Radio.

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev