måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

MP-topparna: Sparka oljeshejken som ska leda Cop 28 – ”Som att låta bocken bli trädgårdsmästare”

Publicerad: 21 februari 2023, 10:45

Ahmed Al Jaber, vd för ett av världens största oljebolag, leder nästa klimattoppmöte. Foto: Kamran Jebreili/TT/AP

Ett trettiotal EU-parlamentariker, alla från den gröna partigruppen, vädjar till FN att oljeshejken avgår från sitt uppdrag att leda nästa klimattoppmöte, Cop 28.

Ämnen i artikeln:

COPMiljöpartiet

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Aktuell Hållbarhet har tidigare skrivit om att sultan Ahmed Al Jaber, vd för ett av världens största oljebolag, utsetts att leda nästa klimattoppmöte, Cop 28, som kommer gå av stapeln i Förenade arabemiraten senare i år. Nu har en rad EU-parlamentariker med svenska miljöpartister i spetsen skrivit ett brev till FN:s ansvariga chef där de kräver sultanens avgång. Politikerna vill se en klimatkonferens utan misstankar om intressekonflikter och som inte står under fossilsektorns kontroll.

”Vi var många som höjde på ögonbrynen när vi fick höra att nästa klimatkonferens, Cop 28 i Förenade arabemiraten, skulle ledas av chefen för ett oljebolag! Snacka om att sätta bocken som trädgårdsmästare”, säger EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP), som är en av brevets initiativtagare, i en kommentar.

Miljöpartiets EU-parlamentariker Jakop Dalunde, Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren kräver Cop 28-chefens avgång.

Brevskrivarna, som alla tillhör den gröna partigruppen i EU-parlamentet, menar att det inte är en tillfällighet att Cop 27 inte kunde enas om skrivningar att fasa ut fossila bränslen, när hela 636 fossilbolag var ackrediterade till klimattoppmötet. De gröna politikerna avslutar sitt brev med att efterlysa ett fossilfritt klimattoppmöte där alla intressenter tillåts att delta i demokratiska samtal för att uppnå klimatneutralitet.

Sultan Ahmed Al Jaber anses sitta på dubbla stolar. Dels är han ansvarig för att bygga ut den förnybara energin i Förenade arabemiraten, dels är han vd för landets statliga oljebolag Adnoc, som är världens tolfte största oljebolag. Det är ett av oljebolagen som satsar mest pengar på att öka sin oljeutvinning. Ahmed Al Jaber utsågs att leda klimattoppmötet tack vare arbetet för förnybar energi, men kritikerna menar att hans jobb som oljebolags-vd borde diskvalificera honom från uppgiften att leda Cop 28.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev