onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

MSB får uppdrag om skyfall – karteringen ska standardiseras och samordnas

Publicerad: 21 juli 2022, 09:19

Översvämning i Gävle i augusti för ett år sedan. Annika Larsson räddar sin katt från översvämningarna i bostadsområdet Hemsta. Nu ska det bli lättare att förutspå var sådana här översvämningar kan hända. Foto: Fredrik Sandberg/TT

MSB får i uppdrag av regeringen att stärka klimatberedskapen genom att göra det lättare att förutse var extrema skyfall kan skapa allvarliga överstämningar, som den i Gävle för snart ett år sedan. Uppdraget handlar om standardisering och samordning av skyfallskartering.

Ämnen i artikeln:

KlimatanpassningMiljöpolitikKlimatpolitik

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Regeringen ger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i uppdrag att stärka klimatberedskapen och skapa förutsättningar för att lokala skyfallskartor ska kunna användas för att identifiera områden som riskerar att översvämmas. Det meddelade regeringen på torsdagsförmiddagen.

MSB ska bland annat ta fram en standardiserad metod för skyfallskarteringar i tätorter och föreslå hur samordningen av skyfallskarteringar kan utvecklas för att åstadkomma ett rikstäckande kunskapsunderlag om skyfall.

Syftet med uppdraget är att skapa förutsättningar så att kommuner och fastighetsägare bättre kan identifiera särskilda riskområden vid skyfall och därmed öka sin beredskap för extrema skyfall. 

Regeringen konstaterar att klimatförändringarna är här och nu och att de stora regnmängder som kommer med skyfall inte ryms inom dagvattensystemet utan kan leda till översvämningar, särskilt i tätorter. Enligt regeringen är anpassning till skyfall och översvämningar en viktig del av den nationella strategin för klimatanpassning och Parisavtalet. 

MSB ska redovisa uppdraget senast den 15 december 2023.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev