Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

MSC-chefen får internationellt jobb

Publicerad: 25 februari 2019, 11:52

Foto: MSC

Minna Epps, chef för Marine Stewardship Council i Skandinavien och Östersjöregionen, har fått ett internationellt toppjobb på Internationella Naturvårdsunionen, IUCN.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Vad ska du göra på IUCN?
– Mitt arbete blir att leda IUCN:s globala marina program, sätta en strategi, med vision, målsättning och i vilka områden vi bör jobba.

Vilka områden kommer du att arbeta med?
– Jorden består av 70 procent hav, 45 procent av det är utanför nationell jurisdiktion och är dåligt förvaltade. De områdena tycker jag behöver särskilt skydd. Där pågår det stora förhandlingar just nu. Fokus kommer absolut att vara på det, de här områdena är vårt gemensamma arv. Sedan kommer vi jobba mycket med hur klimatförändringar påverkar hav och marina ekosystem. Blå ekonomi kommer också att vara i fokus. Till arbetet med områden utanför nationell jurisdiktion tycker jag att vi ska koppla på djuphavsgruvbrytning. Ansvaret för det ligger i dag i International Seabed Authority, men det behövs en samlad ansats för att skydda de här områdena och nu krävs det att vi sätter internationella riktlinjer och regler för djuphavsbruk med miljö i fokus, baserat på vetenskaplig forskning innan industrin tar vid.

Minna Epps har arbetat i nästan 20 år med fiskefrågor, på allt från lokala miljöprojekt till stora internationella organisationer. I början av karriären var hon med och etablerade det första marina skyddsområdet som förvaltades av lokalbefolkningen på Madagaskar. Innan hon började arbeta på Marine Stewardship Council har hon bland annat jobbat på EU-kommissionen, på Världshandelsorganisationen och FN:s miljöprogram i Géneve med fiskefrågor och med att starta upp det Sida-finansierade projektet Mangroves for the future efter tsunamin som drabbade indiska oceanen.

Hon är inte nykomling i IUCN, tidigare har hon jobbat för organisationen i Bangkok och återvänder nu till IUCN i april.
De senaste åren har Minna Epps startat och byggt upp MSC i Sverige, Danmark, Finland och Norge.
– Vi på MSC är mycket stolta över hennes nya position, men kommer samtidigt sakna henne både som person, hennes stora kunnande om havsmiljön och passion för hållbart fiske, säger Linda Sörnäs, PR- och marknadsföringschef på MSC i Sverige.
MSC söker nu efter nytt ledarskap för att fortsätta kampen om levande hav och hållbara fisken.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev