Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”MSC klarar Kalibers granskning”

Publicerad: 23 november 2016, 07:40

Foto: Håkan Flank

DEBATT Att välja miljömärkt är det bästa sättet för konsumenter att bidra till ett hållbart fiske, skriver Minna Epps, programdirektör för MSC i Skandinavien.


Ämnen i artikeln:

Msc

Radioprogrammet Kaliber har granskat miljömärkningen av fisk och skaldjur, MSC, Marine Stewardship Council. MSC välkomnar granskningen men menar att den slår in öppna dörrar. Att välja miljömärkt är det bästa sättet för konsumenter att bidra till ett hållbart fiske.

MSC är en världsomspännande icke vinstdrivande organisation som vill att haven ska sjuda av liv – i dag och i framtiden. Vår miljömärkning av fisk och skaldjur gör det enkelt för konsumenten att bidra till levande hav och främja hållbart fiske världen över.

Certifieringen bygger på en vetenskapligt baserad standard som utvecklas i takt med att ny forskning tas fram. Granskningarna utförs av experter som är oberoende till MSC och de yrkesfisken som vill miljömärkas. Granskningsrapporterna som ligger till grund för certifiering publiceras offentligt på MSC:s hemsida så att alla intressenter kan kan ta del av dem och följa processen. På så sätt garanteras en öppen och objektiv process.

Radioprogrammet Kaliber ifrågasätter på vilka grunder som fiske av makrill, Nordsjötorsk och västkusträkor har miljömärkts. I Kaliber ges lyssnaren intryck av att det finns brister med vår miljömärkning. Jag vill i fyra punkter bemöta kritiken i programmet:

1. Endast märkning av hållbara bestånd. Kaliber påstår att fisken godkänns enligt MSC:s standard fast de fiskar på överfiskade bestånd. Det stämmer inte. Vår standard bygger på en helhetsbedömning av 28 indikatorer, och ett av många underlag som ingår i granskningen av dessa fisken är beståndsuppskattningar från Internationella havsforskningsrådet, ICES. Det fiske som inte lever upp till kraven får inte heller märkas. Marina ekosystem är dynamiska och enskilda indikatorer kan inte tas ur sitt sammanhang. De tre bestånden som granskas i programmet har ökat de senaste åren, mår bra och alla ligger över gränsvärdena för att vara överfiskade. MSC förlitar sig inte på enstaka eller ett fåtal forskare utan ett brett antal som ingår både i konsultationsprocessen när standarden upprättades och uppdateras samt vid varje enskild granskning.

2. Höga krav oavsett fiskemetod. Oavsett fiskemetod ställer MSC höga krav på att fisket har minimal inverkan på havsmiljön. I radioprogrammet kritiseras fiskemetoden trål, men det går inte att dra en fiskemetod över en kam. Effekterna av ett fiskeredskap varierar kraftigt beroende på hur det är utformat och hur livsmiljön i det specifika fallet ser ut. Det som noggrant analyseras under en MSC-granskning är därför vilken påverkan fiskeredskapet har, inte fiskeredskapet i sig. I exempelvis Nordsjöns bottentrålfiske av torsk sker trålning mestadels i sandiga och leriga bottnar där effekterna har liten påverkan. I fjol infördes dessutom obligatoriska fiskelicenser i de känsliga områdena. Där krävs det en specifik marinbiologiutbildning samt att man använder en speciell trål – en så kallad Klostertrål som är lättare än konventionella trålar och har därför mindre påverkan på havsbotten.

3. Långsiktig och ansvarsfull förvaltning. Fiskeriförvaltning omfattar en mängd olika kriterier, regler och riktlinjer för hur fisket bedrivs (såsom kvoter, kontroller och teknisk reglering, det vill säga var och när man kan fiska samt hur). Alla kriterier under förvaltning handlar just om att granska och utvärdera hur fisket förvaltas, vilket är tydligt dokumenterat i granskningsrapporten från certifieringsföretaget.

4. Ett frivilligt program. I Kaliber intervjuas en fiskare som känner sig tvingad att gå med i MSC, eftersom han menar att han annars inte skulle kunna sälja sin fisk och skaldjur. Det är i grunden bra att konsumenternas val i affären och på restaurangen tydligt visar fiskare och säljare att miljömärkt fisk är framtiden och värt att satsa på. Jag tycker att det ska löna sig att som fiskare bidra till ett långsiktigt hållbart fiske.

Konsumenter påverkar: vår senaste konsumentundersökning visar att 41 procent av svenskarna säger att de köper mer miljömärkt fisk nu än vad de gjorde för bara ett år sedan. Ju fler konsumenter som väljer MSC-märkta produkter som kan spåras tillbaka till hållbara fisken som värnar om havsmiljön, desto fler producenter och handlare vill ha märkningen. Vi erbjuder konsumenterna en trovärdig miljömärkning, som är öppen för granskning, och det är konsumenternas medvetna val som gör MSC-märkningen till den bästa vägen till hållbart fiske.

Minna Epps, programdirektör för MSC i Skandinavien

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Ämnen i artikeln:

Msc

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.