Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

MSC: ”Resultaten av studien är vetenskapligt irrelevanta”

Publicerad: 16 maj 2012, 05:57

Nu svarar certifieringsorganisationen på kritiken om överexploaterade fiskebestånd.


Ämnen i artikeln:

Msc

I går skrev Miljöaktuellt om den kritik som riktats mot miljöcertifiering av fisk. Tyska fiskebiologer har granskat olika bestånd där fisket blivit miljöcertifierat och menar att av 71 MSC-certifierade bestånd som undersökts (Marine Stewardship Council) så är 31 procent överexploaterade eller överfiskade, samtidigt som 19 procent av bestånden som FOS-märkts (Friends of the Sea) är överutnyttjade.

Nu svarar MSC på kritiken i ett pressmeddelande. Bland annat skriver man:

”I artikeln (TT) citeras en ny studie av forskarna Rainer Froese and Alexander Proelss som hävdar att den miljömärkta fisken i butikerna i vissa fall kommer ifrån överfiskade bestånd.”

”Ett av de grundläggande kraven är att de bestånd som de MSC-certifierade fiskena fiskar på inte är överfiskade. För att kunna uppnå MSC-certifiering måste fisket kunna påvisa detta genom en grundlig, oberoende och vetenskaplig process som genomförts av utomstående experter. De certifierade fisken som inte lever upp till den internationellt accepterade definitionen av överfiske blir inte certifierade.”

MSC menar att Froese and Proelss använder sig av en definition av termen ”överfiske” som inte är förenlig med den internationellt accepterade definitionen, den som tillämpas av forskningsmyndigheter och av organisationer som FAO och Internationella Havsforskningsrådet.

– MSC använder sig av den internationellt verifierade och erkända definitionen av överfiske. Den definition av ‘överfiske’ som Froese och Proelss använder sig av i sin studie är inte internationellt accepterad. Resultaten av studien är därför vetenskapligt irrelevanta, säger Christopher Zimmermann, vicedirektör för Thünen-institutet för fisket i Östersjön och ordförande för MSC:s rådgivande tekniska kommitté, i pressmeddelandet.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Msc

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.