Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

MUF: Miljöpolitiken blir ofta känslomässigt symbolfixerad

Publicerad: 4 juli 2011, 04:37

Den miljöförstörande verksamheten måste stå för sina kostnader, förorenaren ska betala – det menar Erik Bengtzboe, ordförande för Moderata ungdomsförbundet.


Ämnen i artikeln:

Moderaterna

Foto: Jonas Lovéus

Namn: Erik Bengtzboe
Ålder: 24 år
Ordförande för Moderata ungdomsförbundet sedan november 2010

− Vi måste fasa ut de fossila bränslena. Det är den absolut största frågan som kommer att dominera de kommande åren. Jag är övertygad om att det finns massvis med positiv drivkraft i samhället som kan föra klimatfrågan framåt. Vi som är yngre vågar nog hoppas och tro lite mer. Och det behövs. Ingenting blir bättre av att man jämrar sig. Att älta problemen är inte det som löser problemen. Det som gör att vi rör oss i rätt riktning är att vi i stället har en övervikt åt det positiva, åt möjligheterna som finns i en omställning.

För Erik Bengtzboe, som varit medlem i MUF i tio år, har tilltron till att världen kan bli bättre och att människor faktiskt kan göra världen bättre fungerat som en viktig drivkraft. En fascination, menar han, har alltid funnits för utvecklingspotentialen av det rena och det enkla, som att förenkla saker och ting i människors vardag, att göra problemen lite lättare att hantera.

− I stället för att ge folk dåligt klimatsamvete kan du genom att låta polluter pays-principen ligga fast se till att du lägger kostnaderna på den verksamhet som är miljöförstörande. På så sätt, genom att tvinga förorenaren att betala, gör du det både möjligt och enkelt för privatpersoner och företag att fatta miljövänliga beslut.

Erik menar att det inte bör vara politikens eller politikernas uppgift att exakt gå in och diktera för människor hur man ska göra på varje enskilt detaljområde. Men om politikerna i stället skapar smarta system, till exempel med ett globalt pris på utsläppen, då gör man så att alla får bära sina egna kostnader för de utsläpp man gör.

− På så sätt får människor
sen möjligheten att fatta sina egna beslut. Är det värt då att äta kött? Är det värt att köra en gammal brittisk sportbil som spyr ut mängder av koldioxid? Är det värt att flyga till Thailand på semestern? Ekonomiska incitament förstår folk.

Energiuppgörelse menar Erik var det bästa som regeringen lyckats få till på miljöområdet under den gångna mandatperioden. Han tycker också att Sverige har lyckats ta stor plats internationellt sett trots att vi är en ganska liten aktör. Något som gör att vi av många ses som ett land som föregår med gott exempel och visar vägen.

Sen finns det förstås alltid saker man kan önska mer av.

− Miljöpolitiken blir ofta
känslomässigt symbolfixerad. Som stort parti måste Moderaterna våga visa vägen, jag önskar att vi kunde vara mer resultatorienterade och faktiskt stå upp för saker och ting som på ytan inte är populära, men där resultaten är det viktiga. Till exempel, i takt med att vågenergi, vindkraft och vattenkraft blir effektivare så blir de också billigare kontra kärnkraften. Därför är det svårt att som politiker sia om framtidens energi. Det viktiga här är att man är rationell i de beslut som fattas och att man inte agerar känslomässigt.

Han tillägger:
− Man vet ju aldrig hur det går. Bensinbilen var en gång i tiden dödsstöten för elbilen. Nu är elbilen på väg att bli dödsstöten för bensinbilen.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Moderaterna

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.