Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Muggbestyr i rymden blir storpolitik

Publicerad: 8 april 2009, 04:20

Tro inte att du kan ta dig vilka friheter som helst. Att du bor i rymden spelar ingen roll alls.


Astronauter brukar känna att de står över de jordiska politikkernas käbbel, sådär 400 kilometer över. (Ett bra exempel på detta är Arthur C Clarkes roman ”2010” där den ryska och den amerikanska besättningen till slut kom överens i bana runt Jupiter trots att deras respektive hemländer hade förklarat varandra krig.)

Nasa har aldrig gillat ryssarnas metoder att skeppa upp betalande turister på den internationella rymdstationen och nu är det etter värre. Ryska kosmonauter har förbjudits att gå på den amerikanska toaletten och att använda amerikanska gymnastikredskap. De ombes hålla sig hemom och använda sina egna grejor.

Besättningen ler in i kameran, men sen måste de rusa iväg till sina respektive toaletter. Gennady Padalka syns vid den svarta pilen (bredvid den svenska flaggan, vad den nu gör där?). Charles Simonyi finns vid den vita pilen, kallas bara för ”spaceflight participant” och har inte fått lika fina kläder som de andra.

Tidigare har andan varit kamratlig ombord och alla har delat på alla resurser utan att sätta några politiska gränser, men nu har den ryske kosmonauten Gennady Padalka klagat i Novaja Gazeta och sagt att han inte har tillåtelse att använda den amerikanska toaletten och ergometercykeln och han påstår att detta fåniga beslut sänker moralen på rymdstationen. Han anser att detta är resultatet av att rymdstationen kommersialiserats allt mer och att Ryssland har börjat fakturera NASA för att de ryska transporterna av astronauter till rymdstationen.

Innan han for upp tills stationen nu häromsistens frågade han NASA om han kunde använda det amerikanska gymmet för att hålla sig i form. Då var svaret ja. Senare ändrade de sig och svarade nej. Efter långa konsultationer blev svaret åter ja. Och sen nej.

Och vad värre är: enligt de nya reglerna måste astronauterna numera äta sin egen, nationella mat och hålla sig till sina egna nationella toaletter. Och situationen kan bli än svårare eftersom det nu ska bo flera astronauter på ISS. Hittills har stationen bara hyst tre besättningsmedlemmar, men i och med förra månadens uppskjutning blir det sex personer. En av de nya besökarna är den amerikanske miljardären Charles Simonyi som gjort alla sina pengar på programvara. Han har betalat 35 miljoner dollar för en 13-dagarstripp till rymden. Under vistelsen ska han hjälpa till i olika forskningsprojekt och delta i livesändningar till skolor. Men NASA gnisslar antagligen tänderna.

Undrar du varför NASA jobbar så hårt för att få en ersättare till rymdfärjan och varför ESA skickade upp sin Automated Transfer Vehicle ”Jules Verne”, som snart kan göra allt som Soyuz kan?

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev