måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Multicore i mobilerna

Publicerad: 7 januari 2009, 08:30

Cortex i mobiltelefonen ger mera processkraft


Flerkärniga processorer har använts länge för att få upp farten på PC-datorer, eftersom det inte är lönsamt att höja klockfrekvensen mer, åtminstone med dagens halvledareteknik. Istället inför man flera processorer som kan arbeta på samma eller olika problem samtidigt. En ny kader programvara, den multitrådade, tvingades fram av detta och de vanligaste ”stora” programvarorna, som Photoshop är numera multitrådade och kan dra nytta av flerkärniga processorer.

Processorer från ARM sitter i de flesta av världens mobiltelefoner, som hittills varit enkärniga, inte minst SonyEricsson och Nokia som kör med ARM 7 och ARM 11. Det går visserligen att bearbeta flera program samtidigt i en enkärnig processor med helt vanlig context switching, men i och med processorn ARM Cortex A9 MPCore med fyra kärnor kan man börja skriva multimediaapplikationer för parallellbearbetning på allvar. Hantering av video kräver helt enkelt detta om det ska bli effektivt nog, på den lilla batterikraft som finns tillgänglig i en mobiltelefon, handportabel dator eller bärbar videospelare. Det kommer att bli allt mer märkbart om och när TV i mobilen slår igenom. Andra apparater som kommer att dra nytta av detta blir navigatorer och spelkonsoler.

För kunderna kommer det mest att märkas som en rappare telefon som drar mindre batteri.

ARM Cortex A9 MPCore är en superskalär arkitektur med fyra processorer (kodnamn Falcon) och dito signalprocessorer (NEON) och flyttalsenheter. En metod som ARM kallar för TrustZone kan användas för effektivare kryptering, något som kommer att bli mycket viktigt i vår hackade framtid, och öppnar dörren för paravirtualisering. Det blir alltså nästa trend i mobilerna: virtualiserade miljöer.

ARM vill inte släppa ut några tekniska data kring Cortexprocessorn ännu, mer än att den lämnar 2 DMIPS/MHz klockfrekvens. DMIPS betyder Dhrystone MIPS och är ett standard-benchmark. 1 DMIPS är per definition samma kraft som en Digital Equipment VAX 11/780-dator, som kunde försörja ett halvt universitet med datorkraft på sin tid. Två sådana kan du alltså ha i fickan ganska snart.

Cortexprocessorn är givetvis bakåtkompatibel med andra ARM-processorer.

Läs mer här: http://www.arm.com/pdfs/ARMCortexA-9Processors.pdf

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev