Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Museicheferna: ”Centern sviker artprojektet”

Publicerad: 11 september 2012, 07:12

Två museichefer kritiserar landsbygdsministerns pågående nedrustning av det svenska artprojektet


Två museichefer kritiserar på Svd Brännpunkt Centerpartiet och landsbygdsminister Eskil Erlandsson ( c ) för att sänka ambitionen i det svenska artprojektet – som jobbat i tio år med att kartlägga och upptäcka växt- och djurarter.

Enligt dem handlar projektet
inte bara om bokverket Nationalnyckeln och taxonomisk forskning. En viktig del är det så kallade museistödet – att göra biologiska samlingar digitalt tillgängliga för forskarvärlden.

Enligt dem hotas artprojektet
sedan landsbygdsminister Eskil Erlandson beställt en utredning som redan i direktiven förutsätter sänkta ambitioner och ekonomiska nedskärningar – förslag som just nu hanteras på departements – och regeringsnivå.

”Centerpartiet, som alltså aktivt drivit frågan om nedskärningar inom Svenska artprojektet, vill framstå som alliansens gröna röst och på ytan prioriteras miljöfrågor högt. I sitt idéprogram förklarar partiet att man ser förlusten av biologisk mångfald som ett av samtidens största miljöproblem. Bra så. Men då vore det lämpligt, kan man tycka, att ta reda på vilken mångfald som faktiskt existerar där ute i naturen. Dessvärre tvingas man konstatera att Centerpartiets gröna yta flagnar och blottar den dystert grå betongen”

skriver Stefan Ekman,
förste museiintendent på Evolutionsmuseet,
och Mats Eriksson, museichef för Evolutionsmuseet vid Uppsala universitet, på SvD Brännpunkt

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News