tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Museifåglar bevisar att kvicksilverhalten har fördubblats i albatrosser

Publicerad: 19 april 2011, 07:41

Tack vare fjädrar från uppstoppade museifåglar kan forskare bevisa att kvicksilverhalten i albatrosser har ökat drastiskt under det senaste århundradet.


För att undersöka hur toxinhalternas nivåer förändrats över tiden så mätte forskare från Harvard University mängden metylkvicksilver i bröstfjädrar plockade från den utrotningshotade svartfotade albatrossen (Phoebastria nigripes) insamlade mellan 1880 och 2002 runt Stilla havets norra delar.

Det är mänskliga aktiviteter, som till exempel förbränning av fossila ämnen, som leder till att kvicksilver sprids till ekosystemen. Albatrossen är extra känslig för biomagnifikation eftersom den befinner sig högt upp i den marina näringskedjan, skriver Nature News.

Forskarna fann att nivåerna av metylkvicksilver har fördubblats under den 120-åriga studieperioden. Fjädrar från de senaste åren visar att nivåerna närmar sig vad som motsvarar en dödlig dos för lomfåglar. Det är dock oklart hur albatrossen påverkas av samma mängd kvicksilver.

– Vi måste undersöka om dessa fåglar kan påverkas negativt. Känslighet för kvicksilver kan variera kraftigt mellan sjöfågelarter, säger Collin Eagles-Smith, ekolog på US Geological Survey, som studerar bioackumulering av kvicksilver.

Michael Bank, ekotoxikolog vid Harvard School of Public Health, instämmer men betonar att det finns anledning till oro.

– Det här är viktig data, även om det är svårt att dra starka slutsatser om de toxikologiska effekterna på den här arten. Men halterna av metylkvicksilver är tillräckligt höga för att oron ska vara motiverad, speciellt eftersom kvicksilvret inte medför några fördelar för djurlivet.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev