tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mutanklagelser mot NCC i Polen

Publicerad: 17 mars 2003, 13:29

NCC anklagas för att bryta mot lagar och avtal när man utvinner sten i en bergtäkt i sydvästra Polen. En taleskvinna för invånarna i byn Klopotnica hävdar i en intervju med Dagens Nyheter att verksamheten gör byvägen ofarbar och att damm och buller orsakar stort besvär i byn. Hon antyder också att NCC har mutat lokalpolitikerna.


Taleskvinnan, Beverly Soudrette, menar att NCC:s löften om att verksamheten skulle bedrivas på ett miljövänligt sätt inte har infriats. Trots att företaget byggt en järnvägsanslutning kör tunga fordon på den trånga byvägen och förstör både vägen och intilliggande växtligheten. Byinvånarna kräver att NCC bygger en egen väg, att man planterar skog som skydd mot damm och ljud samt att man uppför bullerskydd.

NCC:s presschef Gisela Lindstrand tillbakavisar mycket bestämt anklagelserna om mutor, och hävdar att NCC har de tillstånd som krävs för bergtäktverksamheten samt att företaget följer polsk lag. Samtidigt påpekar hon att buller och damm är ofrånkomliga bieffekter vid sprängning av berg.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev