Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Muterade maskar kan bota fetma

Publicerad: 9 December 2008, 09:20

Maskar med en viss mutation förbränner fett många gånger snabbare än sina artfränder.


Kanadensiska forskare har närmast av en slump gjort en upptäckt som i förlängningen kan leda till nya behandlingar mot övervikt. Forskarna vid McGill University undersökte hur rundsmakar av arten Caenorhabditis elegans fungerar när de går i dvala. De går nämligen inte i normal dvala utan använder sitt fettlager för att kunna fortsätta röra sig trots att metabolismen är så långsam att de kan leva i sex månader utan mat istället för de två veckor de kan svälta sig i normalt tillstånd.

En av forskarna upptäckte att några av maskarna dog mycket snabbare än de borde och att det verkade att de brände fett lika snabbt som normalt trots att resten av deras organism var i dvala. Orsaken visade sig vara en mutation i ett enzym som ska se till att fettreserven förbränns långsamt i dvala.

Forskarna hoppas nu kunna utveckla sin upptäckt till ett läkemedel som då skulle kunna ”äta” upp onödigt fett i en människa och därmed bota övervikten. Det krävs dock mycket forskning innan det går att visa om samma funktion kan fungera i människor och om det i så fall kan göras på ett säkert sätt. Men om det lyckas kan det ge helt nya möjligheter att hjälpa dem som lider av allvarlig övervikt, plus att det lär finnas en enorm marknad för ett bantningsmedel som faktiskt fungerar.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.