Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Muthärva skakar finska regeringen

Publicerad: 25 September 2009, 07:17

Affärsmän mutade finska politiker för att få bygga externa köpcentrum. Anklagelserna skakar om regeringen och statsminister Matti Vanhanen.


I fjol skrev finske statsministern Matti Vanhanen ( c ) på sin blogg att han stödde planerna på ett externt köpcentrum för bilburna i staden Vichtis. Projektet drivs av affärsmän som gett valbidrag till Centerpartiet via föreningen Kehittyvien Maakuntien Suomi (KMS), skriver finska Vasabladet.

Nu uppdagas att affärsmännen i KMS stött flera av centerns topp-politiker med ekonomiska bidrag i valkampen, bland annat riksdagens talman och utrikeshandelsministern. Matti Vanhanen själv har svävat på målet när det gäller kopplingarna till affärsmännen i KMS.

Enligt tidningen Helsingin Sanomat bjöd han efter segern i riksdagsvalet för två år sedan representanter från KMS till sin tjänstebostad. Med på middagen fanns bland annat affärsmannen Toivo Sukari som står bakom det planerade köpstadsprojektet Ideapark i Vichtis.

Igår gick de fyra oppositionspartierna till attack mot regeringen och krävde nyval. De är inte nöjda och kräver att statsministern avgår för att rädda Finlands skamfilade rykte.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.