Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Mutor till Irak: överåklagaren vill syna alla svenskar som berörs

Publicerad: 2 Januari 2006, 15:43

ABB, Volvo och Atlas Copco är några av de företag som hamnar under överåklagare Christer van der Kwasts lupp sedan han beslutat om förundersökning av misstänkt bestickning och andra brott inom Olja mot mat-programmet för Irak.


I en intervju med TT säger Christer van der Kwast att undersökningen gäller ”alla som kan tänkas ha med saken att göra har svensk anknytning så att lagföring är möjlig i Sverige”.

Än så länge finns varken företag eller personer misstänkta, men ABB, Volvo och Atlas Copos Airpower i Belgien är några av de företag som pekas ut i en FN-rapport som presenterades i oktober 2005.

Nu kommer överåklgaren eller andra medarbetare vid Riksenheten mot korruption att åka till New York och Haag för att studera FN:s material.

Den förundersökning som Christer van der Kwast har beslutat inleda gäller brott mot lagen om vissa internationella sanktioner alternativt bestickning.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.