Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mycket miljö och klimat i regeringsförklaringen

Publicerad: 3 oktober 2014, 07:04

Statsminister Stefan Löfvens (S) regeringsförklaring svämmade över av ”miljö” och ”klimat”. Han passade även på att koppla frågorna till andra centrala politikområden och kallade klimatförändringarna för ett globalt säkerhetshot.


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietSocialdemokraternaStefan Löfven

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 3 oktober.

Redan de första inledande minuterna hade den nyvalda statsministern Stefan Löfven (S) hunnit nämna ”miljö” och ”klimat” ett flertal gånger. Och frågan fick fortsatt stort utrymme under hans uppläsning av regeringsförklaringen i riksdagens kammare under fredag morgon. Bland annat kallade han klimatförändringarna för ett globalt säkerhetshot.

Han levererade meningen (den första i citatet) som blivit Socialdemokraternas signum när de pratar om klimatförändringarna:

– Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Temperaturökningarna riskerar att leda till mycket allvarliga konsekvenser för jorden. Den biologiska mångfalden utarmas, en av de största utrotningarna av arter i planetens historia pågår, sade Stefan Löfven.

Den initiala problembeskrivningen innehöll arbetslöshet, ojämställdhet men också missade miljömål. Löfven sade att vi ska investera gemensamt i människor i miljö. Och att det är den nya regeringens fasta övertygelse att vara en förebild och ta ledarskapet i klimatomställningen.

Flera andra frågor, som bostadspolitiken, kopplades till klimatförändringar och miljöanpassning. Här nämndes bland annat modernisering av miljonprogrammens flerbostadshus på ett socialt och miljömässigt sätt liksom investeringar i höghastighetståg och kollektivtrafik.

När det kommer till konkreta åtgärder nämnde statsministern att regeringen vill införa en vägslitageavgift, Socialdemokraternas ord för lastbilsskatt och som Miljöpartiet kallar för kilometerskatt. En ny livsmedelsstrategi ska tas fram för att stödja svensk och ekologisk matkonsumtion. Ett miljömålsråd ska inrättas. Miljö- och klimatbiståndet ska utvecklas och höjas. En mer aktiv politik i vårt närområde ska till, delvis för att stärka miljöskyddet och säkerheten i Arktis. Och kemikaliefrågan ska tydligare upp på agendan.

– Sverige ska gå före med nationell lagstiftning kring kemikalier, sade Stefan Löfven.

Löfven lyfte även sommarens översvämningar och skogsbränder, något som får konkret effekt på regeringens organisation.

– Under sommaren har vi sett omfattande naturkatastrofer. Ansvaret för samhällets krishanteringsförmåga samlas under justitiedepartementet.

Stefan Löfven pratade också om återvinning och insamling av avfall och sade i det sammanhanget att ansvaret ska läggas på kommunerna. Exakt vad han menar med det lär bli föremål för debatt i och med att den tidigare regeringen lämnade besked om ett bibehållet producentansvar nyligen.

Överskuggande är dock det tuffa parlamentariska läget, där den nya regeringen kommer att behöva söka stöd över blockgränsen för att få igenom flera frågor.

– Vi kommer att söka breda uppgörelser för att säkra reformer, betonade Löfven.

Martina Frisk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News