Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag28.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Myggan som utvecklat resistens mot myggmedel

Publicerad: 5 Maj 2010, 09:25

Myggmedel skrämmer inte myggan längre. Forskare vid SLU har nu upptäckt att myggor kan utveckla resistens mot de substanser om används i dagens myggmedel.


Forskare, bland annat vid SLU, har i labbtester för första gången kunant visa att myggor kan utveckla resistens mot de avskräckande substanser som används i myggmedel.

I testerna har gulafebermyggor utvecklat resistens mot myggmedelsubstansen DEET som bland annat används i svenska produkter som Mygga och Djungelolja. Förmågan att utveckla resistens har också visat sig vara ärftlig.
– Genom tester har vi funnit att gulafebernmyggor inte längre känner doften av DEET och därmed inte stöts bort av den. Detta beror på att en viss typ av sinnescell på myggans antenn inte längre är aktiv, säger Rickard Ignell som är forskare vid avdelningen för kemisk ekologi vid SLU i Alnarp.

Exakt
hur resistensmekanismen fungerar vet forskarna än så länge inte. Men forskarna manar nu till försiktighet vid användandet av myggrepellenter så att att inte också andra myggarter ska bli resistenta.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.