Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Myndighet i Australien vill ge klimatflyktingar formell status

Publicerad: 16 April 2013, 09:24

Det australiensiska Flyktingrådet vill att de människor som flyr konsekvenserna av klimatförändringarna ska få flyktingstatus.


Ämnen i artikeln:

Klimatflyktingar

I den FN-konvention som definierar flyktingar finns än så länge ingen formulering som tar upp de människor som tvingats från sina hem till följd av den globala uppvärmningen.

Förra året testades konventionen när en 36-årig man från Kiribati sökte asyl i Nya Zeeland eftersom att han fruktade för sina och sina barns framtid när havet stigit två meter i hans hemland. Domstolen avslog hans ansökan.

Men nu vill ordförande i det australiensiska Flyktingrådet, Phil Glendenning, att klimatflyktingar ska få formell flyktingstatus. Myndigheten flaggar samtidigt för att Australien kan behöva ta emot tusentals flyktingar från lågliggande stillahavsöar i framtiden.

Sannolikheten att den australiensiska regeringen tar upp frågan om klimatflyktingar innan valet i september är dock liten, speciellt som oppositionen vill minska antalet flyktingar som landet tar emot från 20 000 till 6000.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Klimatflyktingar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.