Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Myndighet: ”Northland underskattar saneringskostnad”

Publicerad: 9 december 2014, 05:09

Northland Resources, som går i konkurs, har avsatt totalt 18,7 miljoner kronor för efterbehandling av gruvverksamheten i Kaunisvaara. Det är troligen för lite, menar Naturvårdsverket.

Ämnen i artikeln:

MiljöaktuelltNaturvårdsverket

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 8 december.

Gruvbolaget Northland Resources går i konkurs. Det innebär troligen att gruvverksamheten i Kaunisvaara som startade för fyra år sedan kommer att upphöra. Frågan är vad det innebär för saneringen av miljöskador runt anläggningen. I Västerbotten finns exempel på konkursande bolag som lämnat efter sig gruvor med läckande miljögifter som kostar samhället miljontals kronor varje år. Northland Resources har avsatt totalt 18,7 miljoner kronor för efterbehandling i Kaunisvaara.

Det är troligen för lite, menar Naturvårdsverket.

– Det skulle kunna vara så att det finns för lite medel avsatta för eftersanering, vi har sett uppgifter som tyder på att de pengar som finns avsatta idag inte räcker till som säkerhet, säger Måns Cederberg, jurist på Naturvårdsverket till Miljöaktuellt.

Naturvårdsverket har jämfört med ett annat underlag som Northlands lämnat in till Miljödomstolen. I den här ansökan redovisar bolaget en dubbelt så hög saneringskostnad per kvadratmeter jämfört med vad som idag finns avsatt i ekonomisk säkerhet i Kaunisvaara. I samband med miljöprövningen av gruvan varnade Naturvårdsverket för att de vattenområdena som ingår i Natura 2000-området Torne och Kalix älvsystem kan skadas av föroreningar från lakvattnet från deponier och dagbrott. Det var en av orsakerna till att myndigheten sade nej till gruvbrytning i maj 2014.

Läs mer om Northlands beslut här.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev