lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Myndigheter föreslår tuffare klimatkrav på industrin

Publicerad: 20 april 2022, 09:49

Klimatkontrakt för att stödja tillverkningen av klimatneutrala produkter är ett av förslagen från Naturvårdsverket och Energimyndigheten för att öka omställningstakten i industrin.

Foto: Anders Wiklund/TT

För att utnyttja industrins fulla potential att minska klimatpåverkan behövs nya styrmedel, menar Naturvårdsverket som föreslår klimatkontrakt.

Ämnen i artikeln:

KlimatpolitikNaturvårdsverketEnergimyndigheten

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Klimatkontrakt, klimattullar i stället för fri tilldelning av utsläppsrätter och en effektivare energianvändning. Det är några av förslagen för att öka omställningstakten i industrin. Förslagen lanseras i en ny rapport från Naturvårdsverket och Energimyndigheten som analyserat omställningstakten i svensk industri.

Slutsatsen av analysen är att klimatomställningen börjar ta fart, men för att utnyttja industrins fulla potential behövs ytterligare styrmedel och tuffare klimatkrav. Förslaget på klimatkontrakt innebär att företag får stöd för tillverkning av klimatneutrala produkter under de tidsperioder då produktionen inte är lönsam på grund av låga koldioxidpriser.

”Flera länder tittar på att införa klimatkontrakt och det är viktigt att svensk industri också har goda möjligheter att göra investeringar i innovativ teknik. Dessutom ser vi att styrmedlet har möjligheter att minska de totala kostnaderna för klimatomställningen genom att göra ny teknik billigare att använda”, säger Katarina Wärmark, klimatanalytiker på Naturvårdsverket, i en kommentar.

Flera av förslagen kan bara genomföras på EU-nivå, vilket innebär att Sveriges regering har begränsade möjligheter att på egen hand genomdriva de nya styrmedlen, såsom klimattullar och fastställande av mål och utsläppsbana för EU:s handelssystem med utsläppsrätter. Samtidigt kan vissa styrmedel införas på nationell nivå, och rapporten föreslår därför utredning av styrmedel för att effektivisera energi- och resursanvändningen i svensk industri.

Läs rapporten 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev