Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Myndigheter inom EU är dåliga på social hållbarhet

Publicerad: 29 januari 2018, 09:04

Europeiska myndigheter är dåliga på att ställa krav på att mänskliga rättigheter respekteras i leverantörsleden. Det visar en ny rapport.


Ämnen i artikeln:

Csr

Under 2016 och 2017 har den svenska Upphandlingsmyndigheten varit ordförande i the European Workning Group on Ethical Public Procurement. Som en del av uppdraget har man sammanställt en rapport om de metoder och arbetssätt som finns idag för att säkerställa goda arbetsvillkor i leverantörskedjorna vid upphandling av varor och tjänster inom den offentliga sektorn inom EU. I rapporten konstateras att det finns länder, exempelvis Sverige och Norge, där man kan hitta flera goda exempel på myndigheter som är bra på att ställa sociala krav och följa upp dem. Men trots att medlemsländernas myndigheter är skyldiga att ställa krav gällande arbetsförhållanden och mänskliga rättigheter vid upphandling så är det samtidigt många länder som anser sig sakna nödvändig kompetens för att kunna ställa sociala krav på ett effektivt sätt skriver rapportförfattarna. I rapporten konstaterades även att metoderna för uppföljning såg väldigt olika ut. Medan vissa myndigheter använde sig av certifieringsorgan, nöjde sig andra med att anordna möten med leverantörerna.

Läs rapporten här

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Csr

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.