Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Myndigheter vill stoppa invasiva arter med hjälp av allmänheten

Publicerad: 16 maj 2019, 11:15

Blomsterlupinen härstammar från västra Nordamerika och introducerades i Europa på 1800-talet som prydnadsväxt. I dag finns fyndrapporter från hela Sverige, där blomsterlupinen förändrar markkemin och tränger undan inhemska arter.

Foto: Pixabay/ColorsLife777

Invasiva arter är ett av de största hoten mot biologisk mångfald då de tränger undan naturliga arter. Naturvårdsverket och Havs- och Vattenmyndigheten inleder nu insatser för att öka kunskapen om problemet och få hjälp av allmänheten att rapportera arter som inte hör hemma i svensk natur.


Invasiva främmande arter är ett av de största hoten mot biologisk mångfald enligt FN:s forskarpanel för biologisk mångfald (IPBES), som för drygt en vecka sedan varnade för att en miljon djur- och växtarter riskerar att försvinna. De invasiva arterna tränger undan naturliga arter och förändrar naturliga livsmiljöer, vilket i sin tur minskar den biologiska mångfalden.
”Om vi inte agerar i tid riskerar det att bli både dyrt och svårt att stoppa spridningen och skadan på biologisk mångfald blir större”, säger Maria Widemo, chef för Artenheten på Naturvårdsverket.

Tidig upptäckt och snabb utrotning av invasiva arter är en förutsättning för att få bukt med problemet. Därför söker Naturvårdsverket och Havs- och Vattenmyndigheten nu hjälp av allmänheten för att hitta invasiva arter.
”Det bästa man kan göra om man hittar en växt eller ett djur som man tror är främmande och invasiv är att rapportera det till invasivaarter.nu eller till havochvatten.se/rappen för vattenlevande organismer”, säger Erland Lettevall, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Det finns flera exempel på att inrapportering lett till snabba åtgärder. Senast förra veckan ledde en inrapporterad upptäckt av en sibirisk jordekorre i Torup i Skåne till att djuret kunde avlivas bara en dag senare. Det var det första bekräftade fyndet av denna EU-listade art i Sverige.

Enligt en undersökning som Naturvårdsverket gjort så är det idag endast en knapp procent av befolkningen som någon gång rapporterat en invasiv art. Naturvårdsverket och Havs- och Vattenmyndigheten vill nu ändra på det genom ett samarbete med ArtDatabanken (SLU), Naturskyddsföreningen, Svenska jägareförbundet och Världsnaturfonden.

Redan i vår sätter organisationerna igång med informationsinsatser för att öka kunskapen kring problemet med invasvia arter och vad man ska göra om man hittar ett djur eller en växt som inte hör hemma i vår natur.

På hemsidorna invasivaarter.nu och havochvatten.se/rappen finns information om vilka arter som är invasiva.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.