Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Mysteriet med invasionsmyrorna som försvann spårlöst

Publicerad: 8 December 2011, 12:27

För 20 år sedan intogs Nya Zeeland av en ny invasiv myr-art. Nu har myrorna plötsligt försvunnit.


Det var runt 1990 som den invasiva myr-arten linepithema humile intog Nya Zeeland. Linepithema humile kallas ofta argentinsk myra, men i Sverige går den också under namnet "invasionsmyra". Argentinsk myra anses vara en av de värsta invasiva arterna och dyra bekämpningsåtgärder har planerats i Nya Zeeland och beräknats uppgå till åtskilliga 100-tals miljoner kronor varje år.

Linepithema humile.

Nu, efter 20 år, försvinner emellertid myrorna plötsligt från Nya Zeeland, utan någon mänsklig inblandning. Det rapporterar New Scientist. Ingen vet säkert varför, men de idag 60 stora myrsamhällena på Nya Zeelands två huvudöar håller helt på att kollapsa av sig själva. Forskare tror att de mest troliga orsakerna är dålig genetisk variation hos myrorna. Det handlar helt enkelt om inavel som skapar dålig resistens mot sjukdomar.

Lori Lach är forskare vid University of Western Australia och hon säger till New Scientist att fenomenet visserligen är intressant, men att det inte är något man ska räkna med när det gäller andra invasiva arter.
– Bland de andra 4000 invasiva arter som sprider sig runt om i världen så kan man inte se några sådana här kollapser, konstaterar hon.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.