Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag15.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Mystisk fågeldöd i Sverige

Publicerad: 5 Januari 2011, 11:41

De senaste dagarna har mystisk fågeldöd rapporterats i USA. Nu har döda fåglar hittats också i Falköping.


I Arkansas störtade för några dagar sedan tusentas döda fåglar ner från himlen. Igår inträffade samma sak i Louisiana. Nu rapporterar Ekot ett stort antal döda kajor påträffats i ett bostadsområde i Falköping.

Någon förklaring till dödsfallen har inte hittats i något av fallen. Men man har ett antal teorier – allt från att nyårsfyrverkerier skrämt ihjäl fåglarna till att de svultit till döds. Både i USA och i Sverige har fåglarna emellertid fått utstå en tuff vinter.

Området i Falköping där runt 50 kajor dött samtidigt har nu varit avspärrat och Ekot berättar att Statens veterinärmedicinska anstalt arbetar med att ta prover och analysera fåglarna.
– Vi har ett grundläggande intresse i sjukdomsövervakning och har du ett större antal fåglar som dör vid ett tillfälle så är ett sjukdomsutbrott en tänkbar orsak. Då vill vi ta reda på vad för sjukdom som kan ligga bakomsäger Henrik Uhlhorn vid SVA.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.