Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mystisk massdöd bland sälar och valrossar i Alaska

Publicerad: 9 januari 2012, 13:18

Lokalbefolkningen skyller på radioaktivitet från Fukushima.


Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Det är miljönyhetssajten Treehugger som meddelar att mer än 60 sälar dött och ytterligare 75 har insjuknat i regionerna kring Berings sund under hösten. Än så länge finns ingen förklaring till sjukdomsfallen, sälarna har märkliga sår i pälsen och de tappar hår. I samma region rapporterar också US Fish and Wildlife Service att man hittat ett stort antal döda valrossar då de genomförde sin årliga höstinventering. Också valrossarna hade märkliga sår och tappade hår.

Foto: NOAA

De studier som hittills gjorts tyder på att det inte handlar om virus. Forskarna har emellertid svårt att hitta och isolera en enskild orsak till den ökade dödligheten bland djuren. Vävnad från de påverkade djuren har testats mot ett stort antal patogener, men alla resultat har hittills varit negativa. Den amerikanska organisationen NOAA – National Oceanic and Atmospheric Administration har klassat dödligheten som "an unusual mortality event". Hos lokalbefolkningen finns enligt Treehugger en oro för att dödsfallen bland sälar och valrossar beror på strålning från Fukushima. Forskare uppger emellertid att det är osannolikt att strålning från Fukushima har något med säldöden att göra.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.