Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag15.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Mystiska bergskedjor kartlagda på Antarktis

Publicerad: 26 Februari 2009, 07:12

3.000 meter höga berg dolda under isen har kartlagts på Antarktis. Hur de kunnat skapats är ett mysterium.


En bergskedja lika stor som de europeiska Alperna är dold fyra kilometer under glaciären på östra Antarktis, avslöjar ett internationellt forskarteam.

Bergen påträffades för första gången av ryska forskare för 50 år sedan och är döpta efter den sovjetiske geologen Grigoriy Gamburtsev. Men kedjans storlek och omfattning har varit en hemlighet – tills nu.

– När vi begav oss ut på isen visste vi att det skulle vara ett upphöjt område, men vi hade ingen aning om hur det skulle se ut, säger said Fausto Ferraccioli, geolog vid the British Antarctic Survey som ledde det brittiska laget i det internationella projektet, till The Guardian.

– Vi ser nu att denna bergkedja har samma storlek som de europeiska Alperna, men den ser ut som Alperna också – de har samma färska toppar och dalar.

Bergskedjan uppges vara cirka 800 km lång och 400 kilometer bred med en totalyta på 200.000 kvadratkilometer. Studierna visar på en högsta topp på 3.000 meter och en dal på 1.000 meter under havsnivån. Det kan jämföras med Alpernas högsta topp, Mont Blanc, på 4.800 meter och dess djupaste dal på 500 meter.

Kedjan väcker nu kluriga frågor. Så höga toppar uppstår vanligtvis efter kollision mellan tektoniska plattor som relaterar till jordytans struktur och rörelse. De skulle alltås inte kunna uppstå i centrum av en så gammal kontinent. Det skulle, enligt teorin, inte finnas berg där överhuvudtaget, framhåller Fausto Ferraccioli.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.