Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Mystiska utsläpp från laserskrivare

Publicerad: 3 December 2008, 07:55

Laserskrivare släpper inte ut tonerpartiklar som det ryktats om, men de släpper ut en annan typ av partikel och det är inte helt klart om den kan vara skadlig.


Det har länge ryktats om att laserskrivare skulle släppa ut skadliga tonerpartiklar vid utskrifter. Ingen har dock tagit reda på om ryktet är sant eller inte. Inte förrän några forskare vid Fraunhofer Institut i Tyskland byggde en maskin som kunde mäta storlek och kemisk sammansättning på mikrosopiska partiklar som släpptes ut vid utskrifter.

Den visade att laserskrivarna knappt släpper ut några partiklar från toner alls och definitivt inte i mängder som kan vara skadliga så ryktet var falskt. Däremot visade det sig att några skrivare släppte ut en annan typ av partikel som forskarna till en början inte förstod var den kom ifrån. Det var vad forskarna kallar ”ultrasmå” partiklar som också var väldigt flyktiga.

Partikarna påminde inte om tonerpartiklar, men för att bli säkra på saken modifierade forskarna några skrivare så att de gick igenom utskriftsprocessen utan att använda papper eller toner och partiklarna dök upp ändå.

Det visade sig till sist att boven i dramat var fixeringsanordningen som används för att fästa tonern på pappret. Den värms upp till 220 grader och hettan gör att substanser som parafin och kiseloljor släpps ut. Forskarna undersökte sedan om samma sak gällde när man hettar upp andra objekt, till exempel vis matlagning och bakning och kom fram till att det var samma sak där.

Om partiklarna är skadliga eller inte är inte helt klart än, men eftersom samma partiklar släpps ut när man steker korv så behöver man nog inte hålla andan i väntan på att utskriften ska komma ut.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.