söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nacka årets storstadskommun

Publicerad: 24 april 2019, 06:40

Nacka toppar årets miljörankning i kategorin storstäder och storstadsnära kommuner. Av de 46 svenska kommuner som ingår i den kategorin har Nacka utmärkt sig genom att bland annat kombinera ett kraftigt bostadsbyggande med ökat naturskydd.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Sedan 2016 har Nacka kommun skjutit upp från 143:e till 16:e, 8:e och nu 7:e plats totalt sett i rankningen miljöbästa kommun. I den nya delkategorin storstäder och storstadsnära kommuner blir det alltså en förstaplats.

Klara Palmberg Broryd är biträdande stadsdirektör i Nacka kommun.
– Det systematiska miljöarbetet som vi inledde för fyra år sedan har uppenbarligen gett resultat, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

I början av förra mandatperioden beslutade Nacka kommun att prioritera sex miljömål. Utifrån dem utarbetades ett miljöprogram med indikatorer för att mäta och utvärdera resultaten. Sedan fyra år tillbaka finns även en miljömålskommitté, och i höstas etablerade kommunen ett miljöutskott vars ansvar är att följa upp och driva miljö- och klimatarbetet i Nacka.

Nacka kommun är politiskt stabil, den styrs av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Kommunstyrelsens ordförande är Mats Gerdau (M).
– Det känns väldigt roligt att en kommun som växer och utvecklas så starkt som Nacka toppar miljörankingen, det visar att det inte finns någon motsättning i tillväxt och hållbarhet. Jag ser att vår tillväxt tvärtom ger förutsättningar att bygga miljösmart, hållbart och att sanera mark där det tidigare låg industrier och fabriker. Samtidigt värnar kommunen om de naturområden som finns och bildar ytterligare naturreservat. Halva Nacka ska fortsätta att vara grönt, säger han.

En viktig förklaring till det goda resultatet är enligt Klara Palmberg Broryd att kommunen arbetar ”Nackamässigt”, det vill säga pekar ut riktningen och sedan litar på medborgarnas, tjänstemännens och företagens förmåga att gå åt rätt håll själva.
– Vår vision är öppenhet och mångfald, det betyder att det kan vara på många olika sätt. Det är de som är närmast Nackaborna som kan göra prioriteringarna, det är ingenting som vi centralstyr.

Det har varit utmanande att översätta övergripande mål som frisk luft och begränsad klimatpåverkan till mätbara indikatorer som ger en korrekt bild av utvecklingen. Men den största och viktigaste utmaningen är att få med sig alla Nackabor i miljöarbetet, säger Klara Palmberg Broryd.
– För oss handlar det inte bara om vad kommunen gör utan om att få 104 000 Nackabor och 15 000 Nacka-företag att komma med på tåget. Det är vad de gör varje dag som har stora miljö- och klimateffekter.

Vill du veta hur miljöbra din kommun är? Klicka här!

Läs fler artiklar om vinnarkommunerna och kommunernas miljöarbete i nästa nummer av magasinet Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev