tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nagoya: Ekologiska kartor ska ge klirr i kassan

Publicerad: 19 oktober 2010, 07:32

15 000 personer deltar på miljötoppmötet i Nagoya. UNEP lanserar ekologiska kartor för gröna investeringar.

Ämnen i artikeln:

Nagoyaprotokollet

Över 15 000 personer deltar på konferensen om biologisk mångfald i japanska Nagoya. Fem statschefer och en rad miljöministrar kommer att närvara på förhandlingarna som pågår fram till 28 oktober. Bland annat kommer 200 borgmästare att lansera en aktionsplan för biologisk mångfald och ett grönt urbant index.

FN:s miljödirektorat UNEP kommer att presentera kartor över områden med värdefulla ekosystem som samtidigt lagrar stora mängder koldioxid. Kartan täcker delar av Asien, Afrika och Sydamerika och är tänkt att fungera som ett verktyg för ekonomiska investerare. Syftet är att gifta ihop arbetet med naturskydd och klimatåtgärder.

– Målet är att hjälpa regeringar att prioritera bland klimatinvesteringar. I Tanzania finns till exempel 70 procent av däggdjuren i områden som lagrar stora mängder koldioxid, säger UNEPs generalsekreterare Achim Steiner.

Achim Steiner menar att kartverktyget kommer att vara till stor nytta för till exempel Ecuador och Kambodja som vill få ut största möjliga nytta av sina ekosystem. Avtal med rika länder kan tecknas inom ramen för klimatreformen REDD + (Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation).

Kartorna har tagits fram av UNEPs e
nhet för miljöövervakning (UNEP- WCMC). Än så länge finns de framme för Kambodja, Honduras, Nigeria, Tanzania och Jiangxi-provinsen i Kina. UNEP-WCMC kommer härnäst att plocka fram kartor för Indonesien och Demokratiska Republiken Kongo.

Förhoppningen är att takten i avskogningen ska halveras till år 2020

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev