fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nagoya: Indien först att följa TEEB-rapportens krav

Publicerad: 21 oktober 2010, 07:54

I FN-studien TEEB – ”The Economics of Ecosystems and Biodiversity” konstaterar man att världens länder måste redovisa sitt ”nataurliga kapital” för att vi ska stoppa artförlusterna. På den stora mångfaldskonferensen i Nagoya berättade Indien att de tänker bli först med en sådan redovisning.

Ämnen i artikeln:

IndienNagoyaprotokollet

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


The Guardian rapporterar att Indien igår blev det första landet som offentligt åtog sig att redovisa enligt den nya modell som kartlägger landets växter, djur, vatten och andra naturtillgångar och kopplar det till landets finansiella nyckeltal som BNP. Beslutet presenterades på den globala konferensen om biologisk mångfald som just nu pågår i Nagoya, Japan.

På konferensen har man beslutat att värderingen av världens ekosystem och ekosystetjänster ska koordineras av Världsbanken som i sin tur hoppas på att kunna knyta till sig 10-12 nationer som publicerar sina egna resultat senast år 2015. Indien är härmed det första landet som åtar sig uppdraget.

Under gårdagen presenterades också den omfattande FN-rapporten "The Economics of Ecosystems and Biodiversity" (TEEB). Ett rapportens främsta krav är just en redovisning av nationernas värderade ekosystem och ekosystemtjänster Rapportens ledare Pavan Sukhdev hoppas att ytterligare 20-30 länder knyter sig an till systemet.
– Vi kommer aldrig att få med alla 192 länder, men frågan är om det spelar någon roll? Hela idén är att etablera en riktning vart den nationella redovisningen måste gå, säger han till The Guardian.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev