Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nagoya: stopp för planetär ingenjörskonst

Publicerad: 3 november 2010, 13:00

Miljömötet i Nagoya blev ett bakslag för de som hoppas lösa miljöproblemen med en teknisk snabbkur. Det nya avtalet utökade förbudet mot experiment som manipulerar med klimat och väder, rapporterar Chemical and Engineering News.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Geoengineering är det engelska namnet på storskaliga experiment för att komma tillrätta med miljöproblem – till exempel metoder för att reglera styrkan i inkommande solljus eller att gödsla haven för att dämpa utsläppen av växthusgaser.

I Nagoya lobbade flera miljöorganisationer för att få till stånd ett moratorium för denna storskaliga teknikutveckling. Sedan 2008 innehåller CBD-avtalet ett förbud mot att gödsla hav. Nu ville de utöka förbudet till att omfatta utsläpp av aerosoler i atmosfären och mot att bleka moln.

– Några förespråkare av den här tekniken tror att det är lättare att manipulera solen än det är att få folk att ta bussen, sade ordförande i miljöorganisationen ETC, Pat Mooney, på öppningsmötet i Nagoya.

Kampanjen rönte stor framgång.

I det nya Nagoya-protokollet står att ingen planetär ingenjörskonst får komma till stånd förrän det finns tillräckligt vetenskapligt underlag och en genomtänkt bedömning av miljörisker som kan rättfärdiga sådana aktiviteter. Texten innehåller ett undantag för småskalig forskning i kontrollerade miljöer.

Texten accepterades av alla 193 länder som deltog på mötet och som skrivit under Konventionen om Biologisk Mångfald (CBD).

Amerikanska lobbygrupper som satsat på olika former av planetär ingenjörskonst har tidigare varnat för att ett sådant moratorium hindrar den vetenskapliga öppenheten och den tekniska utvecklingen. USA har inte ratificierat CBD-avtalet och är därför inte bunden till förbudet i Nagoya-avtalet.

– Vetenskapsmän kan göra experiment i datorer och laboratorier. Men de har ingen rätt att experimentera med Moder Jord utan att först diskutera saken med det övriga samhället och med folk som berörs av experimenten, sade Neth Dano från ETC-gruppen.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.