måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Några få timmar kvar: Världens ledare fortfarande splittrade

Publicerad: 18 december 2009, 11:57

Just nu har de statschefer som deltar i klimatförhandlingarna samlats i den stora plenumsalen på Bella Center där de berättar om sin nations positioner i förhandlingarna så här långt.

Ämnen i artikeln:

Cop 15

Tillställningen startade på förmiddagen med ett inledande anförande av Danmarks premiärminister Lars Løkke Rasmussen. Klockan 12 introducerades FN:s generalsekreterar Ban-Ki Moon som konstaterade att det bara återstod timmar av klimatmötet och att ett tungt ansvar vilar på världens ledare. Världens blickar riktade sig förstås extra mycket till de största ländernas ledare då de höll sina tal.

Kinas Wen Jiabao berättade att Kina tog klimatförhandlingarna på yttersta allvar, men att landet står inför speciella svårigheter när det kommer till att minska utsläppen. Han säger också att Kina motsätter sig att ländernas utsläppsminskningar ska mätas och övervakas.

Brasiliens president Lula Da Silva fokuserade dels på landets egna ansträngningar i klimatarbetet, dels på att det var fel att se klimatfinansiering som bidraga till de fattiga länderna. Istället skulle finansieringen enligt Da Silva ses som en kompensation från de rika länderna som låg bakom utsläppen.

Barack Obama, just innan han går in i den stora plenumsalen på Bella Center.

Barack Obama berättade att han inte var i Köpenhamn för att prata, utan för att handla. Obama menade att alla stora nationer måste arbeta ambitiöst med sina utsläppsplaner och oavsett vad som händer i Köpenhamn lovar han att USA kommer att arbeta hårt med klimatfrågan på hemmaplan. USA är enligt Obama för ett system där ländernas utsläpp mäts och övervakas. Avslutningsvis sa Barack Obama att USA fortfarande är öppna för en överenskommelse och ett avtal.

Indiens premiärminister Manmohan Singh trodde inte att ett avtal kommer att kunna nås här i Köpenhamn. Däremot tycker han att förhandlingarna ska fortsätta och ta sikte på ett färdigt avtal innan slutet av 2010. Singh pressade också på att förhandlingarna måste fortsätta enligt Bali-planen och att Kyotoprotokollet måste fortsätta gälla.

Rysslands
president Dmitrij Medvedev påminnde om att Ryssland var det land som minskat sina utsläpp mest sedan Kyotoprotokollet skrevs under. Han berättade också att Ryssland ville se ett omfattande och juridiskt bindande avtal som ersätter Kyotoprotokollet. Vidare menade han att ansvaret för utsläppen visserligen var gemensamt, men att åtgärdena borde differentieras mellan de rika och de fattiga länderna.

EU:s ordförande Fredrik Reinfeldt sa att EU var i Köpenhamn för att nå ett rättvist avtal som håller fast vid tvågradersmålet. Han, med en ironisk ton, att man inte var där för att prata om procedurer och tekniska detaljer. Slutligen uppmanade han både Annex 1- och Annex 2-länder att komma med större bud på finansiering och löften om utsläppsminskningar. Annars, konstaderade han, kommer vi inte att nå något avtal här i Köpenhamn och inte heller kommer vi att lyckas nå tvågradersmålet.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev