Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Namnkupp lyckades – ny webb-idé testklar

Publicerad: 15 maj 2009, 07:59

Det är den största domännamnsbeställningen i Sverige – 7.000 femställiga sifferkombinationer. En dåres verk eller ett försök att hitta nästa stora grej på nätet?


Portaler, sökmotorer och sedan de sociala nätverken. Många frågar sig vad nästa stora grej på nätet är. Och hur man ska tjäna pengar på den grejen. På Göteborgsföretaget Ice House har man omvärldsbevakat sig fram till en idé man tror på – lokala anslagstavlor på nätet.

Det rör sig om en tjänst riktad mot målgrupper utifrån ett lokalt perspektiv; kvarteret, samhället eller kanske staden. Tänk ”Blocket” med en annan infallsvinkel för besökaren. Istället för att besöka ett centralt annonstorg och utifrån det välja exempel kategori, plats eller föremål utgår sökningen från ett lokalt perspektiv, vad finns i min absoluta närhet? Via navigering på en karta kan sökningen göras mer eller mindre omfattande.

Flummigt? Det klarnar snart. För att bli relevanta på ett lokalt plan var Ice House tvungna att ställa sig frågan: ”vilket är det absolut smartaste sättet att vara lokal på internet?”.

– Personnummernivån är integritetskränkande och dessutom för lokal. På ortsnamn fungerar inte, många namn är tagna och det finns ingen ordning på dem, säger Peter Bertilsson,vd på Ice House.

Snilleblixten blev att utgå från postnummer. Det femställiga postnumret ger en tydlig lokal anknytning och är samtidigt tillräckligt avpersonifierat.

– Alla vet vilket postnummer de har, hemma, på jobbet eller på sommarstället, säger Peter Bertilsson.

Idén bygger alltså på ett stort antal anslagstavlor, var och en på formen postnummer.se. Testa exempelvis www.42934.se. Här finns en skarp betaversion för Kullavik i Göteborg.

Besökarna väntas alltså vara lokalt boende eller besökande på orten.

– Det är väldigt lätt att ta reda på postnumret på en ort man åker till om man vill har reda på något om platsen, säger Peter Bertilsson.

Pengarna väntas finnas i annonsering på sajterna. På Ice House tror man sig kunna nå nya annonsörsgrupper, exempelvis småföretagare som vill ska kunna annonsera extremt lokalt för att uteslutande nå den relevanta kundkretsen, alltså inte elda för kråkorna i marknadsföringen.

Annonsörerna ska själva kunna gå in på sajterna och publicera sitt pr-budskap. Varje postnummerområde är tänkt att bearbetas av en ”lokal agent”, alltså en boende i området som får provisionsbaserad lön. Men det är inget jobb för Porsche-suktande krämare.

– Det är tänkt som ett deltidsarbete, de agenter vi har hittills är hemmafruar, studenter i gymansiet och på universitet, säger Peter Bertilsson.

Om idén fungerar återstår förstås att se. Men tricket att registrera alla domännamn baserade på postnummer var utan tvekan elegant.

– Några stycken, kanske 20 till 30, var tagna av cirka 7.000 stycken, säger Peter Bertilsson.

Men även om flertalet namn var tillgängliga när registeringen började torde risken ha varit stor att arbetet upptäcktes under resans gång. Det skulle mycket väl ha kunnat locka andra att registrera femställiga sifferkombinationer i hopp om att tjäna pengar på försäljning av namnen till Ice House.

– Det var bökigt men vi använde en teknik som gjorde att vi var väldigt hemliga väldigt länge, berättar Peter Bertilsson, förtegen om detaljerna i förloppet.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.