Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nanopartiklar fixar repan i lacken

Publicerad: 25 november 2008, 09:02

Genom att täcka en polymer med kiselbaserade nanopartiklar går det att få ett material som kan reparera sig självt och som kan skräddarsys för många uppgifter.


Vid University of Warwick har ett forskarlag lyckats skapa ett nytt material som kan användas för att skapa lackfärger som själva reparerar repor eller förpackningar som släpper igenom en viss bestämd mängd vatten eller luft. Materialet består i grunden av små polymer-partiklar som sedan täcks av ännu mindre kiselbaserade naonopartiklar.

Själva processen liknas av forskarna vid att doppa en fisk i ströbröd. Hela processen kan göras i ett enda steg. Det går dock att lägga till ett steg och tillsätta ett extra polymerlager ovanpå nanopartiklarna vilket ger ett material som kan användas för än fler användningsområden.

I och med att materialet kan framställas i ett eller två steg blir det också förhållandevis billigt. Forskarna räknar med att 45 procent av det material som används i processen verkligen blir till en användbar produkt. Med andra metoder kan motsvarande siffra ligga på 1-10 procent.
Dessutom går det att på kort tid tillverka stora mängder av materialet, det är alltså lämpligt för massproduktion.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev