Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nanopartiklar i naturen kan vara mer skadliga än vad som tidigare antagits

Publicerad: 23 Augusti 2018, 06:43

CADMIUM SELENIUM QUANTUM DOTS ARE METAL NANOPARTICLES THAT FLUORESCE IN A VARIETY OF COLORS DETERMINED BY THEIR SIZE. COUPLING QUANTUM DOTS TO ANTIBODIES CAN BE USED TO MAKE SPECTRALLY MULTIPLEXED IMMUNOASSAYS THAT TEST FOR A NUMBER OF MICROBIAL CONTAMINANTS USING A SPECIAL TEST.

Foto: NASA

Nanopartiklar kan ge produkter unika egenskaper. Men när partiklarna kommer ut i naturen kan det uppstå negativa synergieffekter som är svåra att förutse. Det visar en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Nanopartiklar

Allt fler produkter innehåller nanopartiklar. Fördelen med partiklarna är att de har unika egenskaper som kan förbättra funktionen på produkter inom nästan alla områden. Nackdelen är att de sprids i naturen där de kan påverka processer på negativa eller oväntade sätt, speciellt när de reagerar med andra ämnen.

Frank Kjeldsen, professor i biokemi och molekulärbiologi vid Syddansk Universitet, SDU har studerat silvernanopartiklar. Dessa har antibakteriella egenskaper och kan bland annat hittas i kylskåp, sportkläder, kosmetika och tandborstar. I en av sina studier noterar Kjeldsen en tydlig skillnad mellan celler som exponeras för enbart nanosilver och celler som exponeras för en blandning av nanosilver och kadiumjoner, som finns naturligt på jorden. När mänskliga levercancerceller exponerades för nanosilver dog 25 procent av cellerna, när de exponerades för en blandning av nanosilver och kadiumjoner dog hela 72 procent av cellerna.

Enligt Frank Kjeldsen visar studien tydligt på vikten av att inte enbart studera vilka effekter nanopartiklar ger upphov till, de synergieffekter som kan uppstå när partiklarna reagerar med andra partiklar och ämnen måste också tas med i beräkningen menar han.

I en annan studie har Frank Kjeldsen visat att nanosilver gör att fria radikaler skapas i cellerna. Många allvarliga sjukdomar som cancer, alzheimer och Parkinson orsakas av fria radikaler i celler.

Enligt Frank Kjeldsen visar resultaten av hans studier att användningen av nanopartiklar måste regleras hårdare. Som det ser ut idag är industrin inte tillräckligt reglerad. I många länder utvecklas och tillverkas varje dag nya produkter som innehåller nanopartiklar.

Läs mer här

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Nanopartiklar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.