fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nanopartiklar trimmar solfångare

Publicerad: 13 april 2011, 06:34

Den värmebärande vätskan i solfångare kan göra bättre från sig. Forskare har testat med grafitpartiklar och nått rejäla effektökningar.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Grafitpartiklar i nanostorlek i den värmebärande vätskan ökar effekten hos solfångare. Det har forskare vid Arizona State University visat. I laboratorium har förmågan att fånga värme hos små solfångare ökat med 10 procent, skriver Getsolar.com.

Ett skäl till valet av grafit är helt enkelt färgen på materialet, svart fångar solljuset väl. Ett annat skäl är priset, grafit kostar omkring en dollar per gram. 100 gram partiklar anses kunna ge värmefångst motsvarande ytan hos en fotbollsplan.

– Det kan också fungera att filtrera ut nanopartiklar från sot. Jag tycker att den tanken är särskilt attraktiv, att använda en förorening för att utvinna ren solenergi, säger Robert Taylor, en student som jobbar med forskningen, till Getsolar.com.

Forskarna bedömer att grafitblandningen i solfångare kan ge stora ekonomiska vinster. Omsättningen för ett solkraftverk på 100 MW bedöms kunna öka med 3,5 miljoner dollar.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev