Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nanotuberna ser allt

Publicerad: 9 Mars 2009, 08:38

Med rätt kromoforer svarar nanotuber på allt synligt ljus. Möjligen ett lyft för allt från solceller till artficiella näthinnor.


Kolnanotuber kan detektera hela det synliga ljusspektrat. Åtminstone om kromoforer, ljusabsorbenter, för rött, grönt och blått appliceras på nanotuberna. Det har nämligen forskare vid Sandia National Laboriatories i Kalifornien testat och lyckats med, skriver Technologyreview. Upptäckten öppnar för effektivare solceller, extremt ljuskänsliga kameror och bättre artficiella näthinnor, skriver tidningen.

Nanotuber som detekterar specifika våglängder, inklusive ultraviolett ljus, har demonstrerats tidigare. Men Sandia-forskarna är först med att täcka hela det synliga spektrat.

– Det här är en betydelsefull milsten, säger George Grüner, vid University of California till Technologyreview.

De molekyler som utgör kromoforerna ändrar form beroende på den våglängd hos ljuset de träffas av. Läget och formen hos kromoforerna antar styrs i sin tur av nanotuberna vars elektriska ledningsförmåga förändras vid rörelsen som är mätbar och kan hänföras till färgen och styrkan hos ljuset.

Ljussensorer baserade på nanotuber är överlägsna de kiselbaserade motsvarigheterna, menar man vid Sandia. Bland fördelarna nämns främst storlek och ljuskänslighet. Upplösningen är motsvarande diametern på nanotuben, omkring en nanometer. Storleken gör att ljus kan fokuseras på en mycket liten yta. Nanotuberna förmodas också kunna lackeras på polymerer vilket ska ge lägre tillverkningskostnader och göra dem möjliga att använda tillsammans med mänsklig vävnad, exempelvis i näthinnor.

Att tillverka sensorerna innebär än så länge ett omfattande pyssel. För att skapa en sensor placerar Sandia-forskarna för närvarande nanotuber, en och en, på ett kiselsubstrat för att sedan montera en elektrisk anslutning i en ände av tuberna. Arbetet uppges ta flera dagar. Att lägga till kromoforerna är enklare. De har givits vidhäftningsförmåga och ansluter sig till nanotuberna när de droppas på sensorn.

Arbetet befinner sig för närvarande på ett tidigt stadium. Tidigare forskning kring exempelvis hur större nanotuber anses göra det relativt enkelt att snabba upp processerna.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.