Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Naomi Klein:”Ny frackning-lag hotar demokratiska rättigheter”

Publicerad: 8 Oktober 2014, 10:15

I England har en ny lag om frackning väckt starka protester. Enligt aktivisten och författaren Naomi Klein är kampen mot gasutvinning med den kontroversiella metoden inte bara en kamp för miljön utan även för demokratin.


Ämnen i artikeln:

EnglandThe Guardian

I sin nya bok ”This Changes Everything: Captialism vs. The Climate” skriver Naomi Klein om hur kapitalismen håller tillbaka de ansträngningar som görs för att bekämpa klimatförändringarna.

I måndags talade hon på ett arrangemang som anordnas av tidningen The Guardian i London. Naomi Klein talade bland annat om en växande global miljörörelse. Hon nämnde de senaste månadernas klimatdemonstrationer i New York, London, Paris och Melbourne. Hon tog också upp protesterna mot frackning i England, där nya lagar gjort det tillåtet att använda den kontroversiella metoden för att utvinna gas under människors egendom utan tillstånd från markägarna.

Motståndet mot frackning beror främst på att människor är oroade över att deras dricksvatten ska förstöras. Men trots att en undersökning som genomfördes under sommaren visade att 99 procent av de 40 000 tillfrågade var emot lagändringarna har politikerna sagt att lagen kommer att gå igenom.

Naomi Klein menade att upprinnelsen till anti-frackningrörelsen var att människor ville skydda sitt vatten, men de ville också skydda sina demokratiska rättigheter, och värja sig mot de företag, som med lagstiftarnas goda minne, skulle bryta mark under deras egendom utan deras tillstånd.

Men även om huvudfrågan i England handlar om vatten, är den mest effektiva åtgärden för att bekämpa frackning i England att kräva åtgärder mot klimatförändringarna menade Naomi Klein. Genom att tvinga politiker att satsa offentliga medel på mer miljövänlig energiproduktion och energisnålare infrastruktur försvagar man de traditionella elbolagens inflytande, och i förlängningen deras möjlighet att fatta beslut mot medborgarnas vilja.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

EnglandThe Guardian

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.