Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag26.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nappflaskor med bisfenol A redan på väg ut

Publicerad: 18 Maj 2010, 07:10

Kemikalieinspektionen vill förbjuda bisfenol A i nappflaskor och förra veckan meddelade Coop och ICA att man slutar köpa in och sälja nappflaskor innehållande den kontroversiella kemikalien. En rundringning visar att branschen redan sedan länge är på väg att fasa ut nappflaskor med bisfenol A.


Ännu en gång rasar larmet om den hormonstörande kemikalien bisfenol A i nappflaskor och andra barnmatsprodukter. Den här gången tycks återförsäljarna emellertid inte vara tagna på sängen. Coop och ICA meddelade visserligen så sent som förra veckan att man nu slutar köpa in och sälja nappflaskor och andra barnprodukter som innehåller bisfenol A. Men flera andra aktörer uppger att de redan sedan länge håller på att fasa ut den här typen av produkter.

Vid en rundringning meddelade samtliga aktörer Miljöaktuellt kontaktade att de agerat i bisfenol-A-frågan och börjat fasa ut nappflaskor och andra produkter.

Maria Smith, miljöchef på ICA:
Hur agerar ni på det senaste bisfenol a-larmet?
– Vi beslutade att sluta sälja nappflaskor innehållande bisfenol-A förra veckan. Vi har redan ett stort sortiment med bisfenol-A-fria nappflaskor och nu fasar vi ut de som inte är det.

Bisfenol-A finns ju i många andra produkter i ert sortiment – som i konservburkar och läsk. Vad gör ICA för att påverka leverantörerna här?
– Det är ju polykarbonat-A.plasten som är problemet här och vi har sedan länge uppmärksammat frågan. Det pågår ett arbete där vi tittar på de produkter som innehåller polykarbonat A-plaster och vi tittar på eventuella åtgärder.

Är det svårt att påverka stora leverantörer som Unilever och Procter&Gamble?
– Min erfarenhet från dialogen vi fört med nappflasktillverkarna är att leverantörerna är lyhörda. De är så klart också intresserade av att ta sitt ansvar i den här frågan.

Magnus Nelin, presschef på Coop:
Varför valde ni att sluta sälja nappfalskor med bisfenol A:

– Vi tog beslutet på grund av våra medlemmars åsikter. Det fanns en stark oro, främst bland barnföräldrar. Dessutom tycks det finnas en stark politisk majoritet i den här frågan.

Bisfenol A-problematiken är ju inget nytt. Varför valde ni att agera på just det här larme?

– Som sagt, vi är en medlemsstyrd organisation och vi agerade på medlemmarnas intressen. Sen var det här förstås inget nytt för oss – och vi hade redan tidigare börjat fasa ut de här produkterna. Men nu gör vi det snabbare.

Elena Yurkova, produktchef för hygien- och matprodukter, Babyland:
Hur agerade ni på det senaste bisfenol-A-larmet:

– För oss dök frågan upp för två år sedan då Kanada förbjöd bisfenol A i nappflaskor. Sedan dess har vi successivt bygg ut de här produkterna.

Successivt säger du. Hur många produkter har ni idag som innehåller bisfenol A idag?
– Vi har ett fåtal produkter kvar. Problemet var att alla leverantörer inte följde med i utfasningen. Idag är det främst i det billiga sortimentet som bisfenol A fortfarande kan förekomma. Men vi informerar våra kunder om problematiken med upphettning i till exempel mikrovågsugn och diskmaskin.

När kommer alla nappflaskor hos er vara fria från bisfenol A?
– Det dröjer nog inte länge. Det är väldigt många nya flaskor på gång med nya material. Sen är det förstås frågan om vilka kemikalier de nya plasterna innehåller.

Eva Fernvall, varumärkesdirektör, Apoteket AB:
Hur har ni agerat på bisfenol A-larmet?

– Vi har inte gjort någonting. Vi uppmärksammade problemet redan första gången frågan dök upp och då började vi fasa ut produkterna då vi bestämde att bisfenol A inte behövdes i vårt sortiment. Beslutet fattades både av miljö- och hälsoskäl.

Är ni era barnprodukter helt fria från bisfenol A idag?
– Nej, vi har en liten skål som fortfarande finns i sortimentet. Men försäljningen av den är väldigt liten. Sen har vi fortfarande vissa nappar som fortfarande innehåller bisfenol A i själva skölden, men också de produkterna är på väg ut.

Ingmar Kroon, presschef, Axfood:

Hur har ni agerat på bisfenol A-larmet?

– Vi har beslutat att sluta sälja nappflaskor med bisfenol A. Willys och Hemköp har redan slutat med inköpen och på Prisextra upphör man med inköpen i augusti. Det här är egentligen något vi velat göra länge.

Vad fick er att fatta beslutet?

– Vi har agerat dels på den informationen som kommit fram, dels på det faktum att det idag finns bra alternativ till produkterna som innehöll bisfenol A.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.