Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

När APP stoppade skövlingen var regnskogen redan borta

Publicerad: 9 april 2013, 06:18

Efter att ha förlorat viktiga kontrakt och hamnat i konflikt med Greenpeace meddelade den kontroversiella papperstillverkaren Asian Pulp att man skulle stoppa avverkningen av regnskog i Indonesien. Men då var skogen redan borta.


Ämnen i artikeln:

WWF

APP har avverkat och skövlat cirka två miljoner hektar regnskog på Sumatra där hotade arter, bland annat tigern lever. Detta kan jämföras med de cirka 5 000 hektar som företaget, enligt sin nya policy, undantar från produktion. Men i februari i år skulle skövlingen stoppas meddelade papperstillverkaren. Problemet var bara att skogen redan var borta.

– Det tycks som om APP ber om amnesti för skövlingen och att det som hänt ska vara glömt. Vad företaget efterlämnar till landet och befolkningen är sociala konflikter, utsläpp av växthusgaser, förstörda ekosystem och miljöer för utrotningshotade djur som orangutanger, tigrar och elefanter, säger Olle Forshed, expert på regnskog och tropiskt skogsbruk på WWF i ett pressmeddelande.

WWFs rekommendationer till massa- och pappershandlare står därför fast: Till dess att företaget tar fullt ansvar, återställer förstörda områden och garanterar att skövlat virke utesluts ur produktionen bör man vara försiktig med att göra affärer med APP.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

WWF

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News