Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

När blir väder klimat?

Publicerad: 4 januari 2016, 10:27

Markku Rummukainen, professor i klimatologi och forskare vid Centrum för miljö- och klimatforskning vid Lunds universitet.

Milda vintrar och extrema skyfall är några av de väderhändelser som kan kopplas till förändringar i klimatet. Men när kan man egentligen säga att väder beror på klimatförändringar? Miljöaktuellt frågar klimatexperten Markku Rummukainen, professor i klimatologi.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarGlobal Uppvärmning

Att koppla upprepande väderhändelser till klimatförändringar kan på många sätt vara komplicerat. När forskare undersöker om en väderhändelse sker på grund av klimatförändringar så tittar man ofta på en 30 års period där man först observerar en väderhändelse och sedan studerar anledningen till den.

– Enstaka milda vintrar kan bero på tillfälligheter, men ju fler ovanligt milda vintrar som inträffar, desto mer handlar det om en förändring i klimatet, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi och forskare vid Centrum för miljö- och klimatforskning vid Lunds universitet.

I Sverige har vintrarna under de senaste 20 åren varit i snitt två grader mildare jämfört med de tidigare 30 åren. Enligt Markku Rummukainen är det svårt att komma på en annan förklaring till varför flera års milda vintrar kan bero på något annat än klimatförändringar. Men det är också komplicerat att fastslå att ett enstaka skyfall eller en mild vinter kan kopplas till klimatförändringar.

– Det är rimligt att den globala uppvärmningen spökar bakom de generellt mildare vintrarna även i Sverige. Enstaka vintrar kan samtidigt påverkas även av stora luftströmmars variationer och visa lite kallare eller mildare väder än vintrarna intill, säger Markku Rummukainen.

Om man ser över  en längre period så har det klart blivit varmare på jorden på grund av våra växthusgasutsläpp, menar klimatexperten. Havsnivåerna har stigit, haven har blivit surare och Arktis havsis har minskat.

– Men det är svårare att konstatera förändringar i extrema händelser eftersom de är per definition ovanliga och riktiga förändringar måste bli stora för att kunna urskiljas som tidigare statistik. Man har ändå konstaterat att värmeböljorna i världen har blivit intensivare och det finns belägg för mer skyfall. Däremot finns det inget belägg för att säga att stormklimat i världen kan ha förändrats, säger Markku Rummukainen.

Hur många väderhändelser bör ske för att man ska vara säker att klimatförändringar ligger bakom dessa?

– Det beror på hur säker man vill vara. Det finns en del forskning som försöker testa sambandet mellan specifika häftigare extremer och klimatförändringar för att komma fram till om en specifik väderhändelse berodde på klimatförändringar eller om den ändå hade inträffat. Resultaten är ganska osäkra. Däremot är det klart att ju mer klimatet förändras, desto mer ändras även väderhändelserna mot det mildare, varmare och i vår del av världen, blötare, säger Markku Rummukainen.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.