Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag01.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

När cirkusen kommer till stan

Publicerad: 26 Juni 2015, 04:58

Vilka nyheter bjuder årets Almedalsvecka på?


Att gå igenom programmet till Almedalsveckan är alltid något av julafton för den miljöintresserade. Här bjuds nämligen på fler spännande seminarier än vad som sker under resten av året – och då har man inte ens bläddrat klart i måndagens utbud.

Almedalsveckan förra året var förstås speciell med tanke på att riksdagsvalet bara låg månader bort. Men varje år har sina speciella förutsättningar, och 2015 års upplaga av den åtta dagar långa ”politikfestivalen” lär knappast bli händelselös.

Något att hålla ögonen på är de två nya partiledare som i år finns på plats, Moderaternas Anna Kinberg Batra och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor. Även det faktum att det är ombytta roller, med de rödgröna i regeringsställning och alliansen i opposition, lär betyda att det blir en del ändringar jämfört med tidigare år. Den som såg SVT:s partiledardebatt i våras märkte exempelvis att det var Folkpartiets Jan Björklund som viftade med en kolbit så fort Vattenfall kom på tal. Miljöpartiets Gustav Fridolin lär knappast ha packat med sig sin kolbit som rekvisita när han nu beger sig till Gotland.

Räknat i antalet seminarier som arrangeras under veckan hamnar som vanligt de med koppling till miljö, hållbarhet, klimat och energi högt upp på listan. Samtidigt har partiledarnas tal de senaste åren, med några få undantag, inte handlat särskilt mycket alls om detta. Förra året var det egentligen bara Centerpartiets Annie Lööf, Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Miljöpartiets Åsa Romson som på allvar tog sig an dessa frågor.  

Hur det blir i år återstår att se. Socialdemokraternas Stefan Löfven håller sitt första tal som statsminister, men om det innebär ett större fokus på miljöfrågorna är oklart. Med tanke på de internationella klimatförhandlingarna som sker i Paris mot slutet av året är det ändå troligt att de flesta partiledare, kanske till och med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, ger sig in på frågan om huruvida Sverige har den där ”ledartröjan” på sig i klimatarbetet eller inte.

Under veckan kan det förstås också dyka upp annat som snabbt ändrar om i politikernas förutbestämda agendor. En ordentlig algblomning i Östersjön skulle exempelvis kunna göra att havsfrågorna blir en het potatis att hantera. Och man får heller inte glömma att frågan om skydd eller exploatering av Ojnareskogen på norra Gotland har legat ett tag på regeringens bord i väntan på ett slutligt avgörande.

Till detta ska läggas den långa rad av företag och organisationer som kommer göra allt för att synliggöra just sina frågor under Almedalsveckan. Det är en minst sagt hård kamp om utrymmet, där det på ett eller annat sätt gäller att sticka ut ur mängden. Den som går igenom de drygt tre tusen programpunkterna inser snabbt att ett fyndigt namn på ett seminarium faktiskt kan vara till fördel.

Eller vad sägs om:

- Hur hungrig kan en miljö- och klimatkämpe bli?
- Är nudging det nya svarta i miljöpolitiken?
- Du bär vad du äter – om vägen till hållbart mode
- Plast – ohållbart hållbart?
- Alla miljöpartister borde vara jägare

Den politiska cirkusen är onekligen åter på väg till Visby.___

Partiernas dagar

Partiledarna håller sina tal i Almedalen klockan 19 varje dag, förutom andra söndagen då talet hålls klockan 12.

Söndag 28 juni
Centerpartiet, Annie Lööf
Måndag 29 juni
Socialdemokraterna, Stefan Löfven
Tisdag 30 juni
Kristdemokraterna, Ebba Busch Thor
Onsdag 1 juli
Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson
Torsdag 2 juli
Miljöpartiet, Gustav Fridolin
Fredag 3 juli
Moderaterna, Anna Kinberg Batra
Lördag 4 juli
Vänsterpartiet, Jonas Sjöstedt
Söndag 5 juli
Folkpartiet, Jan Björklund

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.